Lieve Blancquaert maakt fotoboek met de bewoners van Kerckstede in Oostnieuwkerke

© (Foto JCR)
Redactie KW

Fotografe Lieve Blancquaert was de voorbije week volop bezig met nemen van portretten van de bewoners van Kerckstede. Het eindresultaat zal te zien zijn in een boek naar aanleiding van 40 jaar Kerckstede.

Een hele week lang portretteerde journaliste en beroepsfotografe Lieve Blancquaert, die bekend is van onder andere het televisieprogramma ‘In de film van mijn leven’, de bewoners van Kerckstede, de Oostnieuwkerkse voorziening voor mensen met een mentale handicap. De foto’s zullen uiteindelijk gebruikt worden voor een fotoboek omtrent 40 jaar Kerckstede.

“Tijdens die week werken de bewoners en ikzelf op een heel intensieve manier samen. Toen ik de vraag kreeg om dit te doen was ik onmiddellijk gemotiveerd. In de maatschappij van vandaag moet iedereen aan het perfecte beantwoorden. Dat wordt een grote beperking voor onszelf”, geeft Blancquaert aan.

Zonder remmen

De beroepsfotografe bouwde een eigen fotostudio in de ruimte in Kerckstede. “Ik wil de bewoners niet als mensen uit een voorziening fotograferen. Hun kinderlijke spontaniteit, hun openheid en hun persoonlijkheid zorgen ervoor dat deze mensen heel mooi zijn. Ze leven zonder remmen. Het is fantastisch om met hen samen te werken.” Bij de foto’s van Blancquaert komen ook quotes van de verschillende bewoners van Kerckstede. “Ik amuseer me hier enorm met de enthousiaste bewoners. Een iemand zei me: ‘nu ben ik 38, vroeger was ik 39,5’. Dat is toch een fantastische uitspraak?” Welke titel het boek van Lieve Blancquaert krijgt is momenteel nog niet geweten. “Veel mensen vragen me of ze een foto mogen bekijken. Als ik die dan toon hoor ik vaak: ‘Ikke’. Misschien doe ik daar wel iets mee.”

Vele bewoners gingen intussen op de foto met een voor hen heel speciaal attribuut: een pop, een konijn, … De 38-jarige Yves Vanbeylen koos er zelf voor om in zijn zwembroek op de foto te staan. “Ik ken Lieve van op televisie. Ik voelde onmiddellijk een band toen ze hier aankwam. Ik was helemaal niet beschaamd om in mijn zwembroek op de foto te staan. Als we aan de Special Olympics deelnemen, sta ik ook in mijn zwembroek. Ik kijk er al naar uit om het fotoboek te zien.” Het fotoboek wordt op 19 oktober voorgesteld. Dan staat de officiële viering van 40 jaar Kerckstede op de agenda.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier