Liefhebbers gooien met eieren in Trukendoos

Tom Messiaen, Mathieu Ryckebosch en Brecht Deweerdt © LL
Redactie KW

Elk jaar organiseert Brecht Deweerdt van de Trukendoos in Stasegem op 15 augustus een terrasfeest om de jaarlijkse vakantie uit te wuiven. Traditioneel is daar een officieus wereldkampioenschap eierwerpen aan verbonden.

De voorbije jaren zit eiergooien op dorps-, wijk- of straatfeesten dik in de lift. De Trukendoos deed dit als een van de eersten, zo’n 15 jaar geleden. Die traditie werd ingezet door Lieven ‘Gili’ Gheysen, toenmalig uitbater van het café Trukendoos, annex theater. Brecht Deweerdt zet die traditie verder. “Het is volks amusement. Het moet zeker ludiek blijven”, zegt hij. Het idee van eiergooien is even simpel als geniaal. “De bedoeling is een ei zover mogelijk gooien zonder dat het ei breekt. Iedereen amuseert zich en het kost geen geld. Wie verst gooit wint”, lacht Brecht. Het vorig record stond met 28 meter op naam van Seppe Seynhaeve en Jacob Gheysen.

Foto van het WK Eierwerpen in Stasegem
Foto van het WK Eierwerpen in Stasegem© LL

“Het is volks amusement en moet ludiek blijven”

Aan de wedstrijd namen 30 ploegen van twee man deel. Zo ook het jonge koppeltje Lotte Coussement uit Stasegem en Yorick Van Den Berghe uit Waregem, die voor de tweede keer deelnemen. “Vorig jaar hebben we niet zo’n goede prestatie neergezet. We willen het dit keer een beetje beter doen”, lacht Lotte. “Natuurlijk moet het beter, maar we hebben wel niet getraind. Het moet amusement blijven”, pikt verloofde Yorick in.

Mathieu Ryckebosch en Tom Missiaen doen voor de vijfde keer op rij mee. “We moeten minstens even goed doen als vorige jaren”, zeggen ze in koor. Ze speelden al vier jaar op rij bij de beste vijf. Hun record is 18 meter. “We houden er wel een traditie op na van helemaal niet te trainen”, aldus Tom. “Als we nu opnieuw bij de beste vijf zijn, hebben we onze ‘bij de beste vijf op vijf jaar op een rij’ vast. Misschien is daar ook een prijs voor. Dat wordt spannend”, lacht Mathieu.

(PVH/LLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier