Lichtkunstwerk Sint-Andriesziekenhuis Tielt krijgt upgrade

Johan Defour (projectman Neon Elite), Alex Vuylsteke (directeur facility ziekenhuis) kunstenares Monique Thomaes en Bernice Vanrenterghem en Marc Arickx van de Gidsenkring Tielt. © JD
Redactie KW

Het vernieuwde Sint-Andriesziekenhuis opende vijf jaar geleden. Bij de opening werden ook twee kunstwerken ingehuldigd.

Veel aandacht was er destijds voor de hangende sculptuur van Nick Ervinck in de inkomhal en veel minder of geen voor het lichtkunstwerk van Monique Thomaes aan de ingang. Dit lichtkunstwerk bestaat uit 17 blauwe strips horizontaal buiten onder de ramen van de cafetaria en 21 verticale strips aan de ingang.

Het werk, ‘_Een zucht_van licht’ zoals het door de kunstenares werd genoemd, werd nu onderworpen aan een upgrade. “De technologie die nu beschikbaar is, is veel performanter dan vijf jaar terug. Alle ledstrips werden dan ook vervangen door nieuwere en betere met sterker licht. Dank daarvoor aan Neon Elite Pittem, dat de meer dan 80 meter strips gratis ter beschikking stelde en de vervanging voor zich nam”, zegt Johan Defour, gewezen werknemer van Neon Elite die het project volgde van bij het begin en ook nu de upgrade begeleidde.

“We constateren nog altijd dat veel mensen niet weten dat dit een kunstwerk is. Het zijn de bezoekers van het ziekenhuis zelf die de installatie in gang zetten als verwelkoming en richtingaanwijzer.”

Tieltse Gidensenkring is enthousiast

Directeur facility Alex Vuylsteke is tevreden met de upgrade en ook de Tieltse Gidensenkring van voorzitter Marc Arickx springt op de kar en neemt het kunstproject mee op hun geleide wandelingen doorheen de stad.

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier