Lichterveldse is goed voor anderhalf miljoen stappen in amper één maand tijd

Maar liefst anderhalf miljoen stappen liet Tinneke Vereenooghe noteren. Daarmee is ze de actiefste stapper van Vlaanderen. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

De hattrick in de Stappenclash is een feit voor Lichtervelde. In regio Midden-West-Vlaanderen houdt het Moorslede en Kortemark achter zich. Dat deze derde overwinning een feit is, heeft de gemeente voor een groot deel te danken aan Tinneke Vereenooghe. De 43-jarige bediende bij TVD in Torhout zette maar liefst anderhalf miljoen stappen. “Ik heb geen zittend gat”, lacht Tinneke.

“Ik was zeker elke dag actief, anders kan je dat niet halen. Maar in het weekend nam ik deel aan grote wandelingen”, opent Tinneke, die aangesloten is bij de wandelclub WSJV Nacht van Vlaanderen. “Op één dag in Lichtervelde heb ik eens 60 kilometer gedaan. Tijdens wandeltochten kan je doorgaans 30 kilometer kiezen, maar dan deed ik nog andere tochten bij om aan een groter aantal te komen.”

“Fietsen telt ook mee. Ik heb geen auto en doe bijgevolg al mijn verplaatsingen met de fiets. En als je dan nog eens pakweg 40 kilometer wandelt, loopt het aantal stappen al gauw op. Daarnaast telde de maand mei ook heel wat feestdagen. Anders zat ik meer op mijn werk (lacht). Ik heb geen zittend gat en dat kunnen mijn bazen zeker bevestigen. Ze zitten er vaak mee te lachen dat ik constant over en weer loop, maar de meeste stappen zet ik na mijn uren. Als ik thuis kom met de fiets, doe ik meteen sportkleren aan. Ik was dan ook constant bezig. De maand mei heb ik zelfs geen televisie gekeken. Op het einde van de maand ben ik zelfs in de regen gaan wandelen. Maar zoveel slecht weer was er gelukkig niet.”

Nacht van Vlaanderen

Anderhalf miljoen stappen, dat is bijna 50.000 per dag. Een ongelofelijk gemiddelde. “Ik schrok zelf toen ik de aantallen hoorde. Mijn doel was om meer stappen te zetten dan vorig jaar. Nog eens een jaar eerder zat ik aan 1,2 miljoen stappen. Dit jaar train ik ook voor de 42 kilometer van de Nacht van Vlaanderen en de 100 kilometer van Door Vlaamse Velden. Omdat iedereen zei dat ik het niet zou halen, wilde ik iets meer halen. Daardoor was ik meer gemotiveerd (lacht). Voor de Nacht van Vlaanderen wil ik weten wat het is om ‘s nachts te wandelen. De dag erna wil ik dan nog eens de uitgestippelde wandeling doen. Ik wil ook een goede tijd neerzetten tijdens de Nacht van Vlaanderen.”

Er schuilt dus ook een competitiebeest in de actiefste stapper van Vlaanderen, al zit haar broer er ook voor iets tussen. “Hij neemt deel aan onder meer de Dodentocht (in Bornem, red.) en moedigde me dan ook aan.”

De belangstelling die Tinneke nu krijgt, vindt ze alvast fijn. “Niemand zal zeggen dat hij het niet leuk vindt om eens in de belangstelling te staan. We hebben ook een wandelclub in De Ploeg. We zijn er met een drietal mensen gestart en intussen telt de club al heel wat leden. Lichtervelde doet ook veel om te bewegen. Los van de Stappenclash blijf ik actief. Ook in Lichtervelde zien ze dat ik vaak aan het stappen ben.”

Sven Ornelis

Al die inzet werd alvast beloond. Tinneke won een elektrische stadsfiets ter waarde van 1.999 euro. Deze werd haar woensdagavond aan haar werk in Torhout overhandigd door niemand minder dan Sven Ornelis, de peter van de campagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier