Lichtervelds gezin kan al twaalf weken niet in woning na brand bij buur

De familie Vanbelle voor hun woning. "Dit sleept al veel te lang aan", klinkt het. © Foto Kurt

Wim Vanbelle en Dorine Boddin zitten met de handen in het haar. Nadat er begin november brand uitbrak bij hun buurman, leven ze met hun twee kinderen in een bed and breakfast. “De scheidingsmuur moet volledig hersteld worden, maar we kunnen niets doen omdat het dossier al zo lang aansleept.”

We spreken af bij het gezin Vanbelle thuis in de Hoogwielkestraat. Meteen overvalt ons een doordringende geur. Dorine Boddin, de moeder des huizes, excuseert zich er bijna voor, maar staat machteloos. “Die roetgeur hangt hier al twaalf weken”, zucht ze. In de nacht van zondag 5 op maandag 6 november brak brand uit bij hun buurman. De Vanbelles zagen de man, de 34-jarige Miguel Blomme, levend verbrand worden, terwijl hij op straat lag. “Beelden die op ons netvlies blijven staan”, zegt Dorine, die met haar man Wim Vanbelle en de kinderen Matthias en Julie al 28 jaar in de koppelwoning woont.

“We lagen die bewuste nacht allemaal te slapen. Mijn dochter en ik werden wakker van het geschreeuw en het hulpgeroep van onze buurman. Ik heb meteen mijn man wakker gemaakt en die heeft toen direct boven aan de straatkant een rolluik geopend. We zagen natuurlijk meteen dat het brandde en hoe onze buurman naar buiten kwam gelopen. Vreselijk… Onze eerste reactie was: we moeten hier onmiddellijk buiten. We vreesden voor een ontploffing.”

De familie Vanbelle kan na zoveel maanden nog altijd niet terugkeren naar de vertrouwde woonst in de Hoogwielkestraat.
De familie Vanbelle kan na zoveel maanden nog altijd niet terugkeren naar de vertrouwde woonst in de Hoogwielkestraat.© Foto Kurt

Gat in het dak om te blussen

Het huis van hun overleden buurman is omzeggens volledig uitgebrand, maar ook het huis van de familie Vanbelle leed heel wat schade. “De brandweer maakte een gat in ons dak om te kunnen blussen, omdat men vreesde dat de brand anders volledig via het dak zou overslaan op ons huis. Op de zolder was er dus heel wat schade en alle isolatie moest vervangen worden omdat die vernield was door de brand”, legt Wim uit.

“Het hele dossier sleept zo lang aan omdat er moest onderzocht worden of de brand accidenteel ontstaan is of door brandstichting”

“Daarnaast hadden we ook heel wat roetschade in de kamers op onze bovenverdieping. We hebben ook daar alle isolatie moeten vervangen, net als de plafonds. De muren werden hersteld en behandeld met speciale verf. Boven hebben we ondertussen alles in orde gebracht.”

Schot in de zaak?

Maar nu is er nog één groot probleem, waardoor het gezin al liefst twaalf weken niet in zijn woning kan slapen en genoodzaakt is te verblijven in een bed and breakfast in de buurt. “De scheidingsmuur moet heel dringend hersteld worden aan de kant van de buur, want door de brand zitten er gaten in. De verzekeringsmaatschappij maakt er geen probleem van om de schade te laten herstellen, integendeel zelfs. Maar het hele dossier sleept al een hele tijd aan omdat er moest onderzocht worden of de brand accidenteel ontstaan is of door brandstichting.”

Het gezin Vanbelle woont sinds de brand in een bed and breakfast. We herkennen van links naar rechts Matthias, Julie, Wim en Dorine Boddin.
Het gezin Vanbelle woont sinds de brand in een bed and breakfast. We herkennen van links naar rechts Matthias, Julie, Wim en Dorine Boddin.© Foto Kurt

“Het slachtofferonthaal van het parket liet ons nu dinsdag, na bijna twaalf weken, weten dat het onderzoek afgerond is. Het is bewezen dat het om brandstichting gaat. Dit is voor ons zeer goed nieuws, want nu komt er misschien toch wat schot in de zaak en kunnen wij eindelijk iets laten doen aan die scheidingsmuur.”

Geur door stopcontacten

“Dit begint echt heel zwaar te wegen op ons. We zijn kwaad en ten einde raad. Dit sleept al veel te lang aan. Wij willen weer in ons huis kunnen wonen. Net omdat we moeten wachten om die scheidingsmuur te herstellen, krijgen we ook die vervelende roetgeur niet weg.

“Want het is gewoonweg onmogelijk om die geur tegen te houden: ze komt onder meer door de stopcontacten binnen. Er werd met acht mensen een hele week in ons huis gepoetst, maar de geur krijgen we niet weg. Al ons textiel werd chemisch gereinigd en we kunnen het niet terug naar huis brengen, want anders stinkt alles meteen weer. Dit is heel frustrerend. Dit hele probleem moet snel opgelost worden.”

Dorine en Wim vragen zich af waarom het onderzoek zo lang moest aanslepen. “Het parket kon pas een beslissing nemen in het onderzoek nadat er een verslag werd opgemaakt door de branddeskundige. Ondertussen werd het onderzoek afgerond en is de zaak geseponeerd. Dat werd ook gecommuniceerd naar alle betrokken partijen”, aldus Fien Maddens van het Brugse parket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier