Lichtervelde rekent op alerte burgers bij opstart van BIN

Redactie KW

Op de gemeenteraad van maandag 20 oktober werd de oprichting van een Buurtinformatienetwerk (BIN) in Lichtervelde goedgekeurd. CD&V, N-VA en Open VLD zijn tevreden, SOMM eerder bezorgd. “Hiermee creëer je een vals gevoel van veiligheid”, klinkt het.

Een Buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen de burgers en de lokale politie. Bedoeling is enerzijds het veiligheidsgevoel en de sociale controle te verhogen en anderzijds preventieve tips te verspreiden. Het was Filip Feraux van de Politiezone Regio Tielt die toelichting kwam geven bij de oprichting van het BIN. De communicatie zal via e-mail verlopen. Coördinator wordt Peter Duyck, Kris Lips is de coördinerende politieambtenaar.

Tevreden oppositie

Zowel N-VA als Open VLD reageerden tevreden. Al had het Buurtinformatienetwerk er volgens hen al veel langer moeten zijn. “Al in augustus 2013 vroegen wij om een BIN op te richten”, aldus Brand Perneel van N-VA. “We zijn dan ook blij dat de meerderheid eindelijk tot inzicht gekomen is. Al is er veel kostbare tijd verloren.”

Ole Tavernier van Open VLD had een gelijkaardige reactie klaar. “Ik kan Brand hierin bijtreden. Zelf deed ik al in 2011 hetzelfde voorstel. Toch stel ik me vragen bij het systeem van berichten via e-mail. Hoeveel mensen beschikken vandaag over een telefoon waarop mails kunnen bekeken worden? Ik denk dat we moeten overwegen om met sms-berichten te werken. Voor de rest ben ik uiteraard heel tevreden.”

Volgens Filip Feraux van Politiezone Regio Tielt is een dergelijk sms-systeem te duur. Voor de hele politiezone zou dergelijk systeem 6.000 à 8.000 euro per jaar kosten. Iets wat Ole Tavernier een peulschil vindt voor “een systeem dat voor een pak meer aanhoudingen kan zorgen.”

Burgemeester Ria Pattyn (CD&V) beloofde het voorstel van Tavernier mee te nemen naar de volgende vergadering met de andere gemeenten binnen de politiezone.

Vals gevoel van veiligheid

Tot slot had ook Johan Vandenbussche van SOMM zijn mening klaar. Een andere mening dan zijn collega’s van N-VA en Open VLD. “Volgens ons is het de bedoeling dat iederéén alert is. Iedereen heeft een bepaalde verantwoordelijkheid, maar met dit systeem creëer je een vals gevoel van veiligheid. Waarom zouden mensen nog naar de politie bellen, als ze veronderstellen dat iemand anders het wel in hun plaats zal doen? Met deze structuur bereik je exact wat je eigenlijk wil voorkomen.”

Ondanks de opmerkingen werd het voorstel goedgekeurd.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier