Lichtervelde krijgt sterretjesweide

Lichtervelde krijgt een sterretjesweide: een herdenkingsplaats voor doodgeboren kindjes. (Foto Goya Bauwens)
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Lichtervelde zal een sterretjesweide inrichten op het kerkhof. Dat is een herdenkingsplaats voor doodgeboren kindjes.

Het was gemeenteraadslid Sofie Steurbaut (N-VA) die met het idee op de proppen kwam. “Sinds de decreetswijziging van maart 2014 hebben ook doodgeboren kinderen recht op een begrafenis. Dat leidde tot de oprichting van sterretjesweides, maar Lichtervelde bleef op dat vlak achter”, aldus Steurbaut.

Het N-VA-raadslid stelde ook voor om een monument op te richten als herinneringsplaats voor nabestaanden van mensen die begraven lagen in niet-vergunde grond. Die graven moeten immers na tien jaar verdwijnen.

Beide voorstellen konden op bijval rekenen bij het schepencollege. “We stellen voor om nu het principe van een sterretjesweide goed te keuren en daarna een werkgroep op te richten met een vertegenwoordiging van alle fracties, de technische dienst, de begrafenisondernemer en eventuele geïnteresseerden”, aldus schepen van Begraafplaatsen Jos Goethals (CD&V), die ook nog meegaf dat het schepencollege op 3 november al beslist had herdenkingsborden te voorzien voor mensen van die de zerken werden verwijderd op niet-vergunde grond.

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier