Lichtervelde koopt ‘De Hoepel’ aan, oppositie hekelt aankoopprijs

Het gemeentebestuur koopt 'De Hoepel' aan om er het nieuwe jeugdontmoetingscentrum in onder te brengen. Het jeugdhuis van Lichtervelde zal verhuist dus slechts enkele meters. (Foto Google Streetview)
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Op de gemeenteraadszitting van maandag 28 september werd de aankoop van de panden op de hoek van de Torhoutstraat en de Boomgaardstraat goedgekeurd. In het voormalige café ‘De Hoepel’ wordt op termijn een jeugdontmoetingscentrum ondergebracht.

De gemeente telt voor de aankoop 285.000 euro neer. Schandalig, vindt de oppositie. N-VA had het over een prijskaartje van 518 euro per vierkante meter. “Ik zou graag een motivatie krijgen voor die hoge prijs”, stelde Brand Perneel (N-VA). “Ik heb nog nooit zo’n prijs gezien in Lichtervelde.”

“Het pand bevindt zich in het centrum én is een handelspand”, reageerde Els Kindt (CD&V). “Bovendien hebben we altijd geijverd voor die locatie.”

Terwijl N-VA zich ook niet kon vinden met de ligging van het toekomstige jeugdontmoetingscentrum, waren Open VLD en SOMM het wel eens met de centrale ligging. Het struikelblok was de aankoopprijs. “We werden als gemeente in ons hemd gezet”, aldus Johan Vandenbussche (SOMM). “We werden hier met de rug tegen de muur gezet om een veel te hoge prijs te betalen. En dat terwijl we die middelen nog gaan nodig hebben.”

Iets wat Ole Tavernier (Open VLD) alleen maar kon beamen: “518 euro per vierkante meter is een prijs die je betaalt in Brugge, Gent of aan de kust. U zegt dat het hier om een handelspand gaat, maar voor mij is dat gebouw klaar om af te smijten.”

Schepen Wouter Marchand (CD&V) deed de kritiek van de oppositie af als ‘slogantaal’. “We kopen niet alleen De Hoepel, maar ook het huis ernaast. We betalen 285.000 euro voor de hele hoek. Ik daag jullie uit om ook dergelijke hoek te vinden voor die prijs.”

Het jeugdontmoetingscentrum zou er moeten komen in 2017.

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier