Lichtervelde keurt nieuw politiereglement, mét GAS-boetes, goed

Foutparkeren, bijvoorbeeld aan het station, kan vanaf 1 juli bestraft worden met een GAS-boete. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De gemeenteraad van Lichtervelde heeft maandagavond het nieuwe politiereglement van de politiezone Regio Tielt goedgekeurd. Dat omvat ook de invoering van GAS-boetes tot 350 euro.

Het ‘algemeen uniform politiereglement’ van de PZ Regio Tielt werd eerder ook al goedgekeurd in andere gemeenten van de politiezone, die bestaat uit Tielt, Lichtervelde, Ardooie, Wingene, Pittem en Ruiselede.

Het nieuwe reglement gaat in vanaf 1 juli. Het omvat ook de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties, beter bekend als ‘GAS-boetes’. Die kunnen tot 350 euro bedragen.

“Geen heksenjacht”

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V), maar ook korpschef Claude Vandepitte, benadrukken dat het niet de bedoeling is een heksenjacht te starten. “Waar we nu niet kunnen optreden, biedt het reglement ons een stok achter de deur. Geen stok om mee te slaan. Het blijft de bedoeling om eerst te praten.”

“Lichtervelde beeft”

Er zou dus alleen opgetreden worden bij herhaaldelijke overlast. Toch maakten oppositiepartijen N-VA en SOMM zich bij monde van respectievelijk Sofie Steurbaut en Johan Vandenbussche zorgen. Ze vrezen voor een repressief beleid.

“Als een politieverordening dient om de leefbaarheid en veiligheid te garanderen, dan schiet ze hier haar doel voorbij. Van de vrijheid van de goed menende burger blijft niet veel meer over. Dit is niet meer ‘Lichtervelde leeft’ (naar de slogan van de gemeente, red.), maar ‘Lichtervelde beeft’.”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier