Lichtervelde geeft voorwaardelijk groen licht voor aangepaste breekinstallatie Adiel Maes

Redactie KW

Het schepencollege van Lichtervelde heeft het licht voorwaardelijk op groen gezet voor een nieuwe breek- en zeefinstallatie van de firma Adiel Maes op bedrijventerrein De Kwakkel.

Al eerder, in 2013, had Adiel Maes NV, gespecialiseerd in wegeniswerken, een aanvraag gedaan voor de installatie van een breek- en zeefinstallatie en de opslag van inerte afvalstoffen en grond op industrieterrein Kwakkel. Na onder meer protest van de omwonenden had de firma zijn aanvraag toen ingetrokken. De plannen voor de installatie werden aangepast (breken en zeven gebeurt in een afgesloten gebouw met een aangepaste poort en geluidsmuur, en er werd een geluidsstudie opgemaakt) en voor de zomer werd een nieuwe milieuvergunningsaanvraag ingediend.

“Goed communiceren met de buurt”

Het schepencollege heeft voor deze milieuvergunningsaanvraag nu een voorwaardelijk gunstig advies gegeven. “Dit betekent dat de gemeente aandringt bij de Bestendige Deputatie, die de uiteindelijke beslissing neemt, om de nodige voorwaarden en beperkingen op te leggen, rekening houdend met onder meer de bezorgdheden van de omwonenden en het voldoen aan de wettelijke bepalingen”, klinkt het vanuit het gemeentebestuur. “Daarnaast wordt gevraagd om de nodige inspanningen te leveren voor een goede communicatie met de buurt, zodat de buren goed geïnformeerd worden en de rust kan bewaard blijven.”

Tijdens het openbaar onderzoek dat werd afgerond op 5 september ontving het gemeentebestuur immers 171 schriftelijke bezwaren van omwonenden. Deze behandelden opmerkingen over mogelijke hinder en milieuverontreiniging, vragen over het bouwen van een geluidswal enzovoort.

“Gezien de aanvraag voldoet aan alle wettelijke bepalingen, en gezien de extra voorwaarden die de gemeente voorstelt, past de vooropgestelde activiteit van de Adiel Maes NV op het industriesterrein Kwakkel, dat volgens het gewestplan daterend van 1979 een gebied is voor milieubelastende industrie”, aldus nog het gemeentebestuur. “Mits opleggen en naleven van de opgelegde voorwaarden worden de risico’s voor de veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu en de mens tot een aanvaardbaar minimum beperkt.”

Nog geen eindverdict

Het dossier wordt op 17 oktober voorgelegd aan de Provinciale Milieucommissie, waarna de Bestendige Deputatie een beslissing dient te nemen.