Lichtervelde: “Als kind speelde ik al toneel voor arbeiders”

Henk Cnockaert, omringd door zijn dochters Nora en Ada en zijn vrouw Inge. © KD
Redactie KW

Onze lezers hebben Henk Cnockaert verkozen tot dé Krak 2016 van Lichtervelde. Vorig jaar won hij als regisseur het provinciaal theaterfestival met de Torhoutse toneelkring Sint-Rembert.

“Ik voel mij eigenlijk niet echt een Krak. Ik had deze zege dan ook helemaal niet verwacht. Ik was al geschrokken dat ik genomineerd was”, reageert Henk Cnockaert. “Maar ik ben er natuurlijk trots op. Dit was een wedstrijd en ik ben een competitiebeest.”

Theaterfestival

Enkele maanden geleden viel Henk al eens in de prijzen. Met de Torhoutse toneelkring Sint-Rembert won hij het provinciaal theaterfestival met De Naamlozen. “Dat was toch wel een hoogtepunt”, aldus Henk. “Vooral omdat we iets nieuws hadden geprobeerd. Iedere speler zat of stond op de scène met een partituurstaandertje voor zich. De spelers als orkest, hun tekst als instrument. Vooraf waren we heel onzeker, maar achteraf beseften we dat we iets unieks hadden gebracht. “

Na de overwinning werd het stuk nog een keer opgevoerd. Dat werd een heel speciale ervaring, want ondertussen was met Annemie Le Roy een van de acteurs overleden. “Dat was raar. We wisten dat we het stuk nog eens moesten brengen, en dat het zonder haar zou zijn. Dat wist zij ook, toen ze ziek was. Maar zij vond ook dat we het nog eens moesten brengen. We hebben die vertoning uiteraard opgedragen aan Annemie.”

Onze ‘spaghetti-sketch’ voerden we wel vijftig keer op

Toneel speelt al heel lang een heel belangrijke rol in het leven van Henk. “Ik ben al bezig met toneel sinds mijn twaalfde”, vertelt hij. “Begin jaren zeventig bestond in Lichtervelde de jeugdvereniging BOR, de Belgische Ontspanningsdienst Rik Carpentier. Daaruit ontstond het Jeugdtoneel Lichtervelde. In een huisje in de Kauwentijnestraat speelden we toneel voor de arbeiders van metaalconstructie Pollet. Na het werk konden ze voor 5 frank naar ons komen kijken. We zijn gegroeid tot we ook in Lichtenhove mochten spelen en prijzen wonnen.”

Terwijl anderen na hun jeugdjaren stopten, ging Henk door met toneel. Dankzij grootvader Arsène en oom Frans Van Gierdegom belandde hij bij De Zwaan. Hij speelde ook mee bij De Vreedzame Reizigers en kwam uiteindelijk terecht bij Sint-Rembert. “Daar kon ik toen alleen van dromen. In 2000 regisseerde ik er voor het eerst, op een speciale plaats: de oude vlasfabriek in de Leeuwstraat in Lichtervelde.”

Wie Henk graag nog eens in actie wil zien in eigen gemeente, moet daarvoor wachten tot het najaar. Hij speelt mee in de theaterfietstocht Het Frontparadijs. “Ik wilde graag nog eens in Lichtervelde spelen”, zegt Henk. “Ik ben nu vooral actief in Torhout, maar deed ook veel in Lichtervelde. Veel mensen zullen de spaghettisketch wel al gezien hebben, die ik opvoerde met Hans Roelens. We hebben die waarschijnlijk vijftig keer gespeeld.” (lacht)

Vragenrondje

Je gaat geregeld fietsen. Wat is daarvoor het mooiste plekje in Lichtervelde?

“Met WTC Vitesse rijden we elke zondag 100 kilometer, maar dan vooral in het Heuvelland. De mooiste plaats om te fietsen in Lichtervelde, is ongetwijfeld de omgeving van de Huwynsbossen. In mijn tienerjaren woonde ik nog in Roeselare, maar ik lééfde in Lichtervelde. Ik zat hier in het jeugdtoneel, had hier familie… Ik woonde niet graag in Roeselare en was veel liever in Lichtervelde. Ik kwam altijd met de fiets, weer of geen weer. Via Beveren, en dan den Bras over. Daar zag je Lichtervelde liggen: een prachtig uitzicht. En nu de Huwynsbossen er zijn, is het er nog mooier. Ook om te gaan wandelen of lopen.”

Wat is je favoriete café in Lichtervelde?

“Dat is een moeilijke vraag. De Gouden Appel, maar dat is nu dicht. De Burgersgilde is een leuke plek, waar je altijd een verzorgde pint krijgt voorgeschoteld. En met de coureurs zitten we vaak in de Brigand, bij Robert. Ik heb ook veel respect voor wat Sander doet in De Piraat. Hij is iemand die Lichtervelde levend houdt. Want de slogan van de gemeente is dan wel Lichtervelde leeft, maar na de sluiting van De Zwaan en Den Appel leefde het hier toch wel minder…”

Wat is de grootste troef van Lichtervelde?

“Er valt hier veel te beleven, dankzij dat politieke verleden van de zwarte en de rode. Die rivaliteit behoort gelukkig tot het verleden, maar er zijn nog heel veel verenigingen. Je kan hier van alles doen. Bovendien hebben we ook Cinema De Keizer, de volleybalclub die goed bezig is, de mobiliteit met de treinverbindingen en de nabijheid van de autostrade… Ik vind ook dat de gemeente mooie inspanningen levert, bijvoorbeeld met de aanleg van het Gildhofplein. Een mooi groen longetje voor de gemeente.”

Bio

Privé

Henk is geboren op 16 januari 1962 in Roeselare. Hij vierde maandag dus zijn 55ste verjaardag. Henk woont in de Klyseweg en is getrouwd met Inge Feryn. Ze hebben twee dochters: Ada (22) en Nora (18).

Loopbaan

Henk studeerde elektromechanica aan het VTI in Roeselare. Daarna ging hij aan de slag bij Van Marcke, een groothandel in sanitair en verwarming. Daar werkt hij vandaag nog altijd als account manager.

Vrije tijd

Theater spelen of regisseren, fietsen bij WTC Vitesse en supporteren voor VT Lichtervelde, waar dochter Ada speelt.

(TV)