Levenseinde Informatieforum strijkt binnenkort ook neer in Kortrijk

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Na eerdere uitvalsbasissen in Brugge, Oostende en Roeselare start LEIF, een organisatie die vragen rond levenseinde en de voorafgaande zorgplanning beantwoordt, met een informatiepunt in dienstencentrum De Zonnewijzer in Kortrijk.

Eind februari 2013 startte LEIF, het Levenseinde Informatiecentrum, zijn werking met een informatiepunt in het Levenshuis in Brugge aangevuld met de dienstverlening vanuit verschillende huizen van de Mens verspreid over de provincie. De dienstverlening in de provincie wordt stelselmatig uitgebreid. De verspreiding van LEIFpunten over heel West-Vlaanderen wordt – na Brugge, Oostende en Roeselare – met Kortrijk een feit.

Mensen kunnen vanaf januari 2018 terecht in dienstencentrum De Zonnewijzer in Kortrijk en dat elke 4e dinsdag van de maand tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Op woensdag 10 januari om 10u is een infomoment met betrekking tot de LEIFdienstverlening voorzien. De eerste zitdag is op dinsdag 23 januari. “LEIF (LevensEinde InformatieForum) informeert en sensibiliseert rond waardig levenseinde. De zelfbeschikking en het respect voor de burger en de patiënt staan daar bij centraal”, legt voorzitter André Van Nieuwkerke uit.

Wij willen jong en oud doen nadenken en plannen rond waardig levenseinde: Wat zijn mijn rechten als patiënt? Wat als ik na een verkeersongeval in een onomkeerbare coma terecht kom? Wat is euthanasie en wanneer heb ik daar recht op? Wat als ik wilsonbekwaam wordt? Wat is palliatieve zorg? Welke documenten zijn belangrijk? LEIF wil de informatiearmoede omtrent waardig levenseinde lenigen en dicht bij de bevolking staan, vandaar dat wij vanuit verschillende punten in de provincie opereren en dit verder willen uitbreiden.

Praktisch: Vanaf 2018 is er zitdag elke 4e dinsdag van de maand van van 09.00 uur tot 12.00 uur. Enkel op afspraak via 056 24 42 00, bereikbaar tussen 9.00 uur en 12.00 uur. In dienstencentrum De Zonnewijzer, Langemeersstraat 6, 8500 Kortrijk. Een deskundig vrijwillig informatiemedewerker van LEIF staat in voor de permanentie van de zitdag in Kortrijk en helpt je doorheen alle vragen en maakt je wegwijs in een aantal documenten. De eerste zitdag is op dinsdag 23 januari.

Patiënten, hun familie en hun artsen met vragen rond het levenseinde kunnen terecht bij het medisch team West-Vlaanderen, tel 0471 83 90 10 (telefonisch bereikbaar op maandag van 9u tot 12u en op woensdag en donderdag van 18u tot 21u). Een afspraak maken kan ook via de informatiemedewerker in Kortrijk. Medische consultaties kunnen momenteel enkel in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier