LevensEinde InformatieForum (LEIF) start nieuw infopunt in Oostende en Roeselare

Redactie KW

Het LevensEinde InformatieForum (LEIF), een platform waar iedereen terecht kan voor hulp of inlichtingen over het levenseinde, wil de werking uitbreiden over heel Vlaanderen.

Op dit moment zijn er enkel regionale uitvalsbasissen – LEIFpunten genoemd – in West-Vlaanderen, maar binnenkort worden er geopend in Antwerpen, Gent en Ronse. Dat vertelt LEIF naar aanleiding van een nieuw infopunt in Oostende.

LEIF West-Vlaanderen biedt sinds anderhalf jaar ondersteuning bij vragen rond het levenseinde. Mensen die een beroep doen op LEIF zoeken vooral begeleiding bij het invullen van documenten en formulieren rond levenseindebeslissingen, zoals de negatieve wilsverklaring, de wilsverklaring euthanasie en de verklaring voor orgaandonatie.

Het informatieforum kreeg al honderden mensen over de vloer. Er zijn intussen acht LEIFpunten: vijf bij huizenvandeMens in West-Vlaanderen, bij het Levenshuis in Brugge, en sinds deze week twee in Oostende. Roeselare zou snel moeten volgen.

LEIF wil nu ook uitrollen in de rest van Vlaanderen. Zo zijn er al enkele punten in voorbereiding in de provincie Antwerpen (stad) en Oost-Vlaanderen (Gent en Ronse). “Het is de bedoeling om zo veel mogelijk LEIFpunten op te richten”, zegt coördinerend arts Frank Declercq. “De LEIFervaringen tonen aan dat heel wat mensen in de zoektocht naar informatie met hun levenseindevragen nergens terecht kunnen. Daarom hebben wij een laagdrempelige en objectieve dienstverlening en hulpverlening opgezet.”

(Belga)