“Leuk dat ik op dezelfde dag als mama verjaar”

Redactie KW

Moederdag, een dag om alle moeders eens in de bloemetjes te zetten. Sommige mama’s hebben net iets extra met hun kinderen tegenover de doorsneemoeder. Ook ten huize Monstrey-Essel mocht mama Leen (35) iets unieks ervaren. Haar eerstgeborene, zoon Sander (9) – broer van Floor (7) en Cies (1) – werd geboren op haar geboortedag, namelijk 5 januari. Sindsdien betekent die dag dubbel feest in het gezin.

“Mijn geboorte was uitgerekend rond kerstdag 1980, maar ik werd pas tien dagen later geboren op 5 januari 1981. Toeval of niet, maar bij mijn eerste zwangerschap werd de geboorte van mijn kind ook uitgerekend rond kerstdag. Sander werd ook tien dagen later geboren, op 5 januari 2007. Zowel mijn moeder als ik hadden onze ‘over tijd’-periode uitgedaan. Allebei werden we ook ingeleid. Toen ik één week over tijd was, zei de gynaecoloog me dat de uiterste geboortedatum 5 januari was. Ik wist direct dat de kans hiervoor heel reëel was”, begint Leen.

Verjaardagstaart

Dat een moeder en haar kind op dezelfde dag verjaren is een uniek gebeuren dat ongetwijfeld wel een speciaal en apart gevoel moet geven. “Ik had een superfier gevoel. Een leuke anekdote was het feit dat ik die dag om 14 uur een bresiliennetaart kreeg. ‘Lief dat jullie aan mijn verjaardag hebben gedacht’, riep ik emotioneel uit. De verpleegster, die ietwat verbouwereerd keek, zei vriendelijk knikkend ‘Euh ja, ja’. De volgende dag kreeg ik opnieuw een taartje en begreep ik dat je in het moederhuis elke dag een taartje krijgt. Het taartje was dus niet speciaal voor mijn verjaardag”, gaat Leen verder.

Dubbel feest

5 januari betekent sinds 2007 dus dubbel feest binnen het gezin van Leen en haar man Dieter (38). “Van bij de geboorte heb ik me voorgenomen dat deze verjaardag altijd iets meer Sander zijn verjaardag zal zijn dan die van mij. De verjaardag van je kind is gewoon een reden om feest te vieren. Ik vind alvast niet dat je gegeneerd moet zijn dat je je eigen verjaardag daardoor uitgebreid viert. Voor mij is het sowieso een dubbel feest in gedachten, want de dag waarop ik voor het eerst moeder werd was het ook mijn verjaardag. Je bevallingsdag is iets dat heel lang blijft hangen en dat elk jaar wel weer wordt opgedist, dus ook op mijn verjaardag. Dat is niet alleen romantisch”, legt Leen lachend uit.

Een zoon als verjaardagsgeschenk en bovendien voor het eerst moeder mogen worden op je verjaardag, het lijkt het mooiste geschenk dat een moeder kan overkomen. “Inderdaad! Het blijft jaar na jaar wel speciaal dat we elkaar op dezelfde dag verjaardagszoenen mogen geven, maar die dag wordt niet meer gevierd dan de verjaardag van Dieter, Floor en Cies”, bevestigt Leen.

Verwondering

Een erg trotse mama dus, maar wat vindt Sander van dit toeval op zijn geboortedag? “Ik vind het leuk dat ik op dezelfde dag als mijn mama verjaar”, zegt Sander.

“Nu vindt hij dat leuk en wil hij niet per se op een andere dag verjaren. In de kleuterjaren was hij altijd verwonderd dat hij op zijn verjaardag ook nog zijn mama moest feliciteren. Er zullen wellicht tijden komen dat hij dat misschien beschamend zal vinden, alhoewel ik me dat heel moeilijk kan voorstellen van mijn grootste zoon. Sowieso is er ook het feestje voor de vriendjes, dat is wel apart. We hebben wel al veel dubbele feestjes gegeven die vanaf de namiddag tot de late avond duurden. Onze jongste, Cies, verjaart ook in januari. Nog een reden om in de maand januari één goed feestje te plannen voor alle drie.

Warm gevoel

Ook voor familie, vrienden en kennissen is dat wel iets speciaals. “Zeker voor mijn mama is dat ook heel speciaal. We zijn allebei bevallen van een kind op dezelfde dag. Zij was 25 jaar en ik was 26 jaar oud. Om het plaatje compleet te maken had ik eigenlijk ook 25 moeten zijn”, knipoogt Leen. “Iedereen vond dat uiteraard mooi gedaan. Ik krijg het nog steeds warm vanbinnen als ik voor beide verjaardagen felicitaties krijg van kennissen, vrienden en familie”, sluit een trotse moeder van drie kinderen af.

(CC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier