Lendeleedse vrienden rijden hun eigen Ronde van België

Redactie KW

Op 28 april vertrok een groep recreatieve fietsers vanuit Lendelede voor hun eigen Ronde van België. “Een organisatie van Velocyclist, een groep van fietsers die regelmatig samen gaat fietsen”, zegt Andrew Vancoillie. Ze ontmoetten Giro-winnaar Tom Dumoulin.

Velocyclist werd opgericht door ex-Lendeledenaar en gewezen wielrenner Andrew Vancoillie. Het is geen club, maar eerder een groep vrienden die graag en regelmatig fietst. “In de zomer fietsen we iedere dinsdag- en donderdagavond een 80-tal kilometers en we starten om 18.30 uur aan de kerk in Lendelede”, zegt Andrew. “De zondag doen we eveneens een rit en vertrekken dan om 8.30 uur, de woensdagnamiddag starten we om 13.30 uur aan de kerk in Sint-Eloois-Winkel. Naast onze wekelijkse fietsritten organiseren wij ook nog evenementen, zoals nu onlangs onze eigen Ronde van België en in september trekken we erop uit voor een weekje Mont Ventoux. Wie aansluit en meerijdt bij Velocyclist hoeft daar geen lidgeld voor te betalen en heeft ook geen enkele verplichting.”

Giro-winnaar

“De Ronde van België van onze elf vertrok zaterdagmorgen 28 april bij vrij goed weer. We fietsten via Kruishoutem naar Diest, waar we in de late namiddag aankwamen.” Het eerste uur van de tweede rit op zondag reden de Lendeledenaren in de gutsende regen. “Gelukkig klaarde de hemel toen op en konden we bij droog weer Maastricht bereiken. Bij het binnenrijden van Maastricht zag ik plots een renner die ik min of meer herkende. Drie keer keek ik om en zei tegen mijn ploegmaats: dit is de Nederlandse Giro-winnaar (2017) Tom Dumoulin! Tien minuten babbelden we met hem en er werden ook verschillende foto’s genomen. Hij vond onze ronde een super initiatief. We fietsten daarna verder naar Theux, waar we in de finale van Luik-Bastenaken-Luik terechtkwamen. Spa was de eindbestemming van de tweede rit.”

Zonder tegenslag

Na een goede nachtrust en een 3-gangensouper ging de derde rit naar Hoei. “Daar beklommen we de bekende muur. Vervolgens ging het richting Namen, waar we de Citadel beklommen en dan naar onze derde aankomstplaats Overijse. Dinsdag 1 mei, de laatste en vierde rit ging via Brussel naar Geraardsbergen waar we de muur beklommen en dan terug naar Lendelede reden, waar café De Kluisberg ons eindpunt was.”

Voor Andrew en zijn 10 copains was die ronde een onvergetelijke gebeurtenis. “We zijn allemaal stuk voor stuk geoefende wielertoeristen en kunnen een dergelijke uitdaging aan. In totaal reden we 650 kilometer. Op enkele platte banden na, zonder enige tegenslag. ‘s Avonds logeerden we telkens in mooie hotels. En als je als wielerfanaat een toevallige ontmoeting hebt met een wieleridool als Tom Dumoulin, dan is die ronde super geslaagd.” (IB)

foto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier