Leke wil 100.000 sokken aan wasdraad hangen

Youri Despierre met vrouw Emilie Maes en kinderen Cato en Lowie: "Het was tijd om weer eens zot te doen." (GF)
Redactie KW

Leke mag zich volgend jaar aan een originele recordpoging verwachten: een wasdraad van 9 km met 100.000 sokken.

De recordpoging is een idee van Youri Despierre (41) uit Vladslo en enkele vrienden. “We willen de recordpoging wagen tegen het weekend van 22-23-24 juli 2016 in het centrum van Leke. We verzamelen sokken en wasspelden met de bedoeling liefst 100.000 exemplaren te kunnen ophangen aan een 9 km lange draad. Die draad zal zigzag worden opgespannen. Er zal een week nodig zijn om met 20 tot 30 mensen de sokken op te hangen.”

“Drie jaar terug werden in Loker 450.000 sokken opgehangen aan een draad van 3,6 km. Maar die recordpoging werd niet gemeld aan het Guinness Book of Records. Het officiële record werd ergens in Duitsland gevestigd, waar 6,066 km sokken werden opgehangen. Daar weet ik niet zoveel over, maar dat moeten er zo’n 70.000 tot 80.000 geweest zijn”, zegt Youri. “Wij zullen in elk geval het nodige doen om wel in het Guinness Book te worden opgenomen.”

“Eerst aan bh’s gedacht”

“We dachten oorspronkelijk aan het ophangen van bh’s aan een waslijn, maar daar bleek het record op 161 km te staan. Dat leek ons iets te hoog gegrepen voor Leke. Daarom kozen we om het met sokken te proberen”, aldus Youri, die niet aan zijn eerste stunt toe is. “17 jaar terug heb ik 48 jaar gebiljart en 14 jaar geleden heb ik 25.000 kroonkurken in een piramide gezet, in twaalf dagen. En het begon weer te kittelen. Het was tijd om weer eens zot te doen.”

De recordpoging zal geld in het laatje brengen, enerzijds door de wasspelden die achteraf verkocht worden, anderzijds door de nevenactiviteiten die in het bewuste weekend zullen worden georganiseerd. De opbrengst gaat naar twee verenigingen: de vzw De Helpende Hand, waarvan Youri’s ouders de grote voortrekkers zijn, die kleding inzamelt voor kansarme gezinnen, en de Vriendenkring Jong Leke, die de schoolgaande jeugd van Leke ondersteunt. De opbrengst van de twee vorige stunts van Youri ging ook naar De Helpende Hand.

Sokken en wasspelden gezocht

“Het grootste probleem zal zijn om aan 100.000 wasspelden te raken”, beseft Youri. “De kousen zullen wel lukken. We zijn een week of vier bezig en hebben er nu al 5.000 tot 6.000. Maar wasspelden zijn moeilijker. Dat is logisch: sokken met een gat in zijn voor ons nog bruikbaar. Maar kapotte wasspelden kunnen we niet meer gebruiken. En mensen geven zo’n zaken pas weg als ze kapot zijn. In elk geval roepen we de mensen op om afgedankte kousen en wasspelden te bezorgen bij De Helpende Hand, Wijnendalestraat 81 in Beerst, of bij mij thuis in de Gentweg 59 in Vladslo. Ik wil ze ook komen halen.”

“Als nevenactiviteiten denken we onder meer aan een barbecue en aan een veiling van kledij van bekende Vlamingen. Kürt Rogiers en Jacky Lafon zijn peter en meter van de vzw De Helpende Hand. Zij zullen normaal aanwezig zijn en ook wel enkele kledingstukken schenken. Een bekende voetballer en een zanger zegden ook al toe om mee te werken.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier