Leeuw van Bellewaerde brengt omgekeerde Hitlergroet zonder het te beseffen

Redactie KW

Het welwillend gebaar van de mascotte van het pretpark in Ieper ligt in Frankrijk nogal gevoelig, maar daar waren ze zich in Bellewaerde niet van bewust.

De foto dateert al van voor juli 2013, en toont drie jongeren die een ‘quenelle’ brengen, een omgekeerde Hitlergroet. In hun gezelschap brengt de Bellewaerde-leeuw de groet ook, maar dan in spiegelbeeld. Bij de quenelle houd je je rechterarm gestrekt naar beneden en leg je je linkerhand op je rechterschouder.

De groet werd al in 2009 gelanceerd door de Franse, omstreden komiek Dieudonné, als grap. Maar vanwege zijn anti-semitische uitspraken gingen de Fransen zijn eigenzinnige groet al snel linken aan jodenhaat en kreeg het een erg negatieve bijklank. Toch is de groet in ons land weinig tot niet bekend. Enkel sportliefhebbers hoorden er recent voor het eerst van, toen de Franse spits Nicolas Anelka de groet ook gebracht leek te hebben op een voetbalveld. Ook hij was toen kop van Jut en riskeert zelfs een schorsing.

Gedragscodes voor mascottes verstrengen

Zelf waren ze zich van geen kwaad bewust, laat perswoordvoerder Kristof Louagie van Bellewaerde dan ook weten in Het Nieuwsblad en De Standaard van donderdag. “De persoon in de mascotte zal niet goed geweten hebben wat hij deed”, denkt hij. “In elk geval zullen we onze gedragscodes voor de mascottes nog verstrengen, want uiteraard betreuren we dit. Feit is wel dat er ook foto’s uit andere pretparken circuleren.”

Wie er de website van de Franse controversiële grappenmaker op naslaat, vindt inderdaad honderden foto’s van ludiek poserende fans, van jong tot oud en in alle mogelijke situaties.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier