Leerlingen VTI maken rookmeldershuis

Leerlingen van het vierde jaar Industriële Wetenschappen, met leerkracht Gerdy Olivier, stafmedewerker mechanica Geert Clarysse en leden van de brandweerzone Fluvia. (Foto JA)
Redactie KW

Op vraag van de brandweerzone Fluvia ontwierpen leerlingen van het VTI een rookmeldershuis. Zaterdag stelden ze dat met trots voor aan familie en vrienden. “We leerden ontzettend veel bij”, klinkt het bij de studenten. “En het maakte onze klasgroep ook veel hechter.”

Tijdens de jaarlijkse infodag stelden leerlingen van het VTI, samen met leerkrachten en de brandweer, hun realisatie van een rookmeldershuis voor. Zeker vijf maanden waren de leerlingen van het vierde jaar Industriële Wetenschappen (TSO) bezig met het project. Voor de afwerking konden ze rekenen op hun medestudenten uit het vijfde en zesde jaar Industriële Kunst (KSO) en het zesde jaar Houtbewerking (BSO).

Halverwege november trok leerkracht Gerdy Olivier met het voorstel van de brandweer naar de lessen engineering van het vierde jaar Industriële Wetenschappen. “Ik denk dat ik voor de klas spreek als ik zeg dat we heel enthousiast waren om eraan te beginnen”, vertelt Dobbe Cottyn (15). “Het was een machtig project.”

In een eerste fase kwam het ontwerp van het huis aan bod. Vier weken lang tekenden de leerlingen verschillende versies uit op de computer. Daarna moest het huis gemaakt worden en bij die realisatie doken af en toe problemen op. “Op de computer ziet het ontwerp er goed uit”, zegt Evert Devos (16). “Maar in het echt stuit je op beperkingen en die moesten we dan aanpakken. We hebben er heel veel uit geleerd.”

Echt werk

Een concreet project is zeer welkom voor de ingenieurs in spe. “Veel van ons zullen later verder studeren voor ingenieur of architect. Nu mochten we echt iets maken dat we ook moesten afleveren aan de klant. Zo’n project is iets anders dan oefeningen maken”, vindt Dobbe.

Klasgenoot Evert vindt dat je veel meer leert door samen met de klas aan een project te werken. “De sfeer was optimaal, we mochten vrij rondlopen tussen de verschillende afdelingen. Soms was het lastig als iets niet wilde lukken, maar je moet eerst kijken wat er fout is en dan proberen beter te doen. Op het einde verlangden we om het resultaat te zien.”

En dat resultaat is een rookmelderhuis dat als demo gebruikt zal worden door de brandweerzone Fluvia. De houten miniwoning heeft twee verdiepingen en verschillende kamers, met deuren die open en dicht kunnen. Aan weerszijden kan je binnen kijken en wanneer de rookmachine wordt aangezet zie je hoe de rook zich door het huis verspreidt. “Vorige dinsdag lieten we voor het eerst rook in het huisje, we waren verrast hoe snel het vol rook zat”, zegt Dobbe. “We leerden van de brandweer het belang om deuren te sluiten.”

Niet enkel de leerlingen zijn trots op hun realisatie. Ook leerkracht Gerdy Olivier en Geert Clarysse, stafmedewerker mechanica, blikken terug op een mooi proces. Belangrijke partner brandweerzone Fluvia is zeer vereerd met de samenwerking en gaat met het rookmeldershuis aan de slag.

(JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier