Leerlingen basisschool Spermalie testen LEGO-maquette in Izegems stadsmuseum

© Frank Meurisse
Redactie KW

Stadsmuseum Eperon d’Or in Izegem herbergt sinds deze week een LEGO-maquette van het gebouw waar het in huist. Het imposante bouwwerk is gemaakt met de bedoeling dat mensen met een visuele beperking er kunnen aan voelen. Leerlingen van basisschool Spermalie uit Brugge speelden vandaag al eens testpersoon.

De LEGO-maquette bestaat uit 12.628 bouwblokjes. “Ze dient als fysieke leidraad voor wie blind of slechtziend is en toch het museum wil ‘voelen'”, licht cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA) toe. “Dit model is voor ons museum een bescheiden vertrekpunt in een traject waarbij een speelse en makersgerichte beleving van erfgoed voorop staat en waarbij ook mensen met een visuele beperking worden betrokken.”

Troeven uitspelen

Het museum ontving sinds zijn opening al meer dan twintigduizend bezoekers. Vorig jaar werkte het al samen met de vzw VeBes voor het ontwikkelen en proefdraaien van een toegankelijke rondleiding voor blinden en slechtzienden rond het thema borstels. “Er zit iets gelijkaardigs rond schoenen in de pijplijn“, weet de schepen. “Maar dit LEGO-bouwwerk is een eerste resultaat van onze poging om meerdere doelgroepen te bedienen. Tegelijk wordt onderzocht hoe het gebouw nog toegankelijker gemaakt kan worden, met aangepaste signalisatie en presentatie en door het uitspelen van troeven, zoals het openbaar vervoer. Dé blikvanger is echter dit fraai schaalmodel van Eperon d’Or in LEGO. Het krijgt een vast plaatsje in het museum.”

Leerlingen basisschool Spermalie testen LEGO-maquette in Izegems stadsmuseum
© Frank Meurisse

Eperon d’Or deed een beroep op de ervaren LEGO-bouwer Giovanni Seynhaeve om het complexe gebouw naar een LEGO-model te vertalen. Het bouwen nam vele maanden in beslag. Giovanni Seynhaeve baseerde zich op de echte bouwplannen, bestudeerde tientallen foto’s en selecteerde zorgvuldig de meest geschikte steentjes. Het resultaat is een getrouwe en gedetailleerde tactiele maquette van maar liefst 12.628 steentjes. De leerlingen van de basisschool Spermalie waren vandaag de eersten om het bouwwerk te ontdekken. Ze konden ook hands-on kennismaken met borstels en schoenen en verkenden zelfstandig het hele museum via een aangepast familieparcours.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier