Leegstaande gebouwen rond watertoren Zeebrugge afgesloten voor illegale vluchtelingen

25/10/16 om 08:42 - Bijgewerkt om 08:40

De leegstaande gebouwen aan de watertoren in Zeebrugge zijn een populaire verblijfplaats aan het worden voor illegale vluchtelingen. Maandagmiddag haalde de politie er voor de derde keer een groepje mannen uit.

Leegstaande gebouwen rond watertoren Zeebrugge afgesloten voor illegale vluchtelingen

Het terrein rond de watertoren van Zeebrugge, waar enkele leegstaande kantoren gevestigd zijn, werd maandag afgesloten. De brandweer heeft ervoor gezorgd dat het onmogelijk wordt om de site nog te betreden. De reden: de aanwezigheid van heel wat illegale vluchtelingen in de kantoren in kwestie.

De scheepvaartpolitie kon gistermiddag samen met de collega's van de lokale politie van Brugge acht illegale vluchtelingen oppakken in Zeebrugge. Zij hielden zich schuil in de leegstaande kantoren aan de watertoren langs de Kustbaan. Het is niet de eerste keer dat de politie daar mensen uit moet halen. Ondertussen vielen de agenten er al drie keer met succes binnen.

Heel wat vluchtelingen zien de haven van Zeebrugge als de ideale manier om Groot-Brittannië te bereiken. Zij proberen dan ook om ongemerkt op schepen te geraken en zo illegaal de oversteek te maken. Maar in afwachting van die oversteek lijken de oude kantoorgebouwen langs de Kustbaan tijdelijk dienst te doen als verzamelplaats.

Die gebouwen staan al jaren leeg en liggen vlak aan de rand van de haven. Op die manier vormen ze voor de vluchtelingen een ideale uitvalsbasis. Na een klacht van een buurtbewoner ging de politie gistermiddag opnieuw een kijkje nemen. In totaal troffen ze deze keer acht mannen in de gebouwen aan. Zij werden allemaal ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken.

Het is ondertussen de derde keer in een maand tijd dat de politie er mensen zonder papieren aantreft. Ook afgelopen zomer zou er sprake geweest zijn van tijdelijke bewoning van de kantoren. Vandaar dat nu besloten werd om de site tijdelijk af te sluiten. Mogelijk hield men ook rekening met het feit dat het vluchtelingenkamp in Calais gisteren afgebroken werd. Er wordt namelijk niet uitgesloten dat enkele vluchtelingen nu richting Zeebrugge zullen trekken.

(TL)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!