Laurens en Annelien zijn vrijwilligers bij Dyade in Oostende

Redactie KW

Laurens en Annelien komen al jaren naar Dyade. Eerst om zelf deel te nemen aan de activiteiten, en sinds een tweetal jaar als vrijwilliger. Ze hopen dat ze nog lang kunnen blijven deel uitmaken van de Dyade-familie. “Als we zeggen dat we vrijwilliger zijn, vinden sommige mensen dat raar…”

Laurens Van Dycke (18) uit Oostende en Annelien Dewachter (18) uit Bredene zijn beste vrienden en beiden actief als vrijwilliger bij de vzw Dyade. Laurens volgt op school de richting tuinbouw en Annelien haarzorg. De vzw Dyade is een vrijwilligersorganisatie in de regio Middenkust die allerhande activiteiten organiseert voor alle kinderen, jongeren en jeugdige volwassenen met een beperking.

Leiding geven

“Ik kwam vroeger als kind langs bij Dyade”, opent Annelien. “Toen ik 16 jaar was, heb ik besloten om me hier als vrijwilliger te engageren. Leiding geven sprak me wel aan. Nu ben ik al twee jaar aan de slag hier. Met dat je ouder wordt, is het wel helemaal anders.” Er zijn verscheidene groepen bij Dyade: Bengels, Tieners, jongvolwassen en de volwassenen. “Elke groep werkt volgens leeftijd, maar daar wordt ook in het belang van de leden heel flexibel mee opgesprongen”, legt Annelien uit, die naast haar vrijwilligerswerk bij Dyade ook turnles geeft aan kinderen met een beperking.

“Ik was ook ooit Bengel”, pikt Laurens in. “Ik vond dat super leuk en ben dan doorgeschoven naar de tieners. En mijn beste vriendin hier, Annelien, gaf leiding en omdat ze nog mensen zochten, heb ik mezelf ook ingeschreven.”

Op kamp

Als het te combineren blijft met school en werk, willen Annelien en Laurens vrijwilliger blijven in Dyade. “Vorig jaar stond ik hier elke woensdag, maar dat is nu jammer genoeg niet meer mogelijk omdat ik veel werk voor school heb”, zegt Annelien. “Ik probeer om zoveel mogelijk de zaterdag te komen. Als we hier zijn, doen we activiteiten zoals knutselen, groepsspelletjes… Wij zorgen dat alles in goede banen verloopt en dat de kinderen een leuke namiddag beleven. Af en toe doen we ook uitstappen. Eens gaan zwemmen, naar het Boudewijnpark, de zoo…”

De activiteiten van Dyade vinden voornamelijk plaats in Duin & Zee, soms ook in de Kabane bij de Oesterbank… In de paasvakantie gaan ze ook een week op kamp. “Daar hebben we fantastische herinneringen aan”, klinkt het bij Laurens en Annelien. “Het is het ideale moment voor de gastjes om eens goed te ravotten. We maken ook altijd een kampvuur waar we dan marshmallows op roosteren… Dan zijn we ook nog een beetje kind”, lachen ze.

Dikke knuffel

“Het is fantastisch om voor een glimlach op het gezicht van de gastjes te zorgen”, zegt Laurens overtuigd. “Ze springen dan op je zoals een zot…” Annelien voegt toe: “Of wanneer ze naar je komen en je een dikke knuffel geven… Fantastisch.”

“Dyade is nog niet bekend genoeg bij iedereen”, vinden Laurens en Annelien. “Een beetje extra reclame is wel welkom. Vooral bij de Tieners kunnen we nog extra vrijwilligers gebruiken. Velen hebben geen tijd, zijn te druk bezig met school… Als we zeggen dat we vrijwilliger zijn, vinden sommige mensen dat raar. Ze willen dat niet doen omdat het gratis is. Velen verklaren ons zot. Maar we krijgen er enorm veel van terug”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier