Laura Deschacht en Marcel Vermeersch, al 72 jaar getrouwd

Redactie KW

Laura Deschacht en Marcel Vermeersch uit Oudenburg wonen als koppel sedert mei 2015 in woonzorgcentrum Riethove. Ze zijn intussen 72 jaar getrouwd en zorgen nog altijd met veel liefde voor elkaar.

Een echtpaar dat meer dan 70 jaar getrouwd is, mag als heel uitzonderlijk worden bestempeld. Dat geluk kennen Laura Deschacht en Marcel Vermeersch. Allebei geboren in 1921, Laura op 23 juni in Zerkegem en Marcel op 29 januari in Ettelgem, staat dit jaar 95 jaar op hun teller.

Samen in de klas

In hun jonge jaren sloeg bij Laura en Marcel de vlam over in de danszaal bij Vyvey op de hoek van de Duinenweg/Brugsesteenweg in Roksem. “Maar we kenden elkaar al langer, hoor”, vertelt Laura. “Ik zat tot mijn twaalfde op school in Zerkegem, maar na de verhuizing van mijn ouders trok ik naar de lagere school in Roksem. Daar zat ik in dezelfde klas als Marcel.” Ze verloren elkaar op hun 14de uit het oog : Laura werd kinderoppas in Koksijde en Marcel ging in de sprotfabriek van Oostende werken.

En dan zag hij op een zondagnamiddag Laura weer in de danszaal. Ze werden een koppel en stapten op 6 november 1943 in het huwelijksbootje. “We woonden de eerste drie jaar van ons huwelijk bij mijn ouders in Roksem. Daarna vonden we onze eigen stek boven de bakkerij Rotsaert in Ettelgem. Wat verderop in de Dorpsstraat hebben we dan grond gekocht en een eigen huis gebouwd”, vertelt Laura nog. Het koppel woonde er 65 jaar samen.

Geen gewoonte om Valentijn te vieren

Marcel werd eerst in kortverblijf opgenomen in Riethove en in mei 2015 vervoegde Laura haar echtgenoot in het woonzorgcentrum. Ook dochter Clairette heeft er een kamer en draagt zoveel mogelijk de zorg voor haar ouders.

In 1967 kregen Laura en Marcel een zware klap te verwerken, want hun zoon Roland, net geen 20 jaar, verongelukte met zijn bromfiets. Ze vonden steun bij elkaar en verwerkten samen hun verdriet. Roland heeft nog altijd een speciale plaats in hun leven : dat getuigt de foto van hun toen knappe zoon op hun kamer.

Valentijn zegt Laura en Marcel niet veel. “In onze tijd was het niet de gewoonte van dit te vieren, laat staan van elkaar cadeautjes te geven. Ik heb ooit wel eens een sjaaltje van Marcel gekregen met Nieuwjaar”, weet Laura nog. “We zien elkaar nog altijd graag en er is nooit iemand anders geweest”, besluit Laura Deschacht. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier