Langzaam herstel voor Hermina uit Ingelmunster na val met bed in kelder

© (Foto FODI)
Redactie KW

Vorige week donderdagavond zakte Hermina Callens met haar bed door de vloer van haar slaapkamer. Ze lag twaalf uren in de koude kelder. De thuisverpleegster vond haar. Hermina herstelt in het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem.

“Heel mijn lichaam staat vol blauwe plekken”, zegt Hermina ‘Mientje’ Callens (86), weduwe van Maurice Sabbe en moeder van wijlen Freddy, op maandagnamiddag op haar kamer in de Sint-Jozefskliniek in Izegem tijdens het bezoek van burgemeester Kurt Windels, OCMW-voorzitter Dries Couckuyt en Elke Vandamme. “Ik lag daar, zoveel uren, ik ben blij dat ik er nog ben.”

Dekentje en kussen

Mientje woont al bijna een halve eeuw in hetzelfde huis in de Weststraat, rechtover de dagbladhandel Joli. Op donderdagavond ging ze wat vroeger slapen dan normaal, want ze was moe. “Rond half acht ging ik naar bed. Ik werd wakker toen ik gekraak hoorde. Voor ik het besefte, viel ik met bed en al in de kelder onder mijn slaapkamer. Dat maakte nogal veel lawaai. Mijn bed bleef schuin tegen de kelderwand staan. Ik viel eruit en kwam bovenop een hoop brokstenen terecht tussen het bed en de keldertrap. Ik kon een dekentje en kussen nemen, maar toch had ik de hele nacht koud. Mijn gsm lag nog op het gelijkvloers en dus kon ik ook geen alarm slaan. Ik bleef maar roepen, maar niemand van de buren hoorde mijn gegil. Ik wist dat de thuisverpleegster ging komen en dat was mijn enige hoop.”

Thuisverpleegster Sandra vond het eigenaardig dat de voordeur – zoals gewoonlijk – niet op een kier stond. Mientje reageerde ook niet op de deurbel, zodat Sandra de hulp inriep van een collega die een sleutel heeft van de woning. Van zodra Mientje iemand hoorde, riep ze dat ze in de kelder lag. De kelderdeur was echter op slot, zodat Sandra naar de slaapkamer ging en daar zag wat er was gebeurd. Ze bemerkte een groot gat in de vloer en Mientje in die kelder, samen met het bed. De hulpdiensten werden verwittigd, die Mientje uit haar benarde situatie haalden.

Geen breuken

Mientje lag twaalf uur in de kelder. Ze was er vooral niet gerust in dat er misschien nog meer brokstukken naar beneden zouden donderen. Gelukkig gebeurde dat niet. Mientje werd overgebracht naar het Izegemse ziekenhuis. Ze liep geen breuken op, enkel veel kneuzingen. Burgemeester Kurt Windels liet de woning onbewoonbaar verklaren. Het OCMW beschikt over crisisopvang. “Van zodra Hermina het ziekenhuis mag verlaten, zorgen we voor opvang in een flatje”, zegt OCMW-voorzitter Dries Couckuyt. “Op latere termijn wordt er dan gekeken voor een appartement, want het zal voor die mevrouw niet mogelijk zijn om terug te keren naar haar woning in de Weststraat.” (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier