Langemark laat het andere geluid van een vluchteling horen

Het was muisstil tijdens het optreden van Shadi Aldahi, muzikant gevlucht uit Damascus. © PCO
Redactie KW

‘Vluchteling zkt. vrede’ bracht warme getuigenissen tot medemenselijkheid en dialoog met vluchtelingen. De ‘verklaring van Langemark’ werd gelanceerd en vormt een oproep om te werken aan een cultuur van ontmoeting in plaats van polarisatie.

Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog wordt van 2014 tot 2018 12 vredeswakes georganiseerd in de St.-Pauluskerk. Tijdens de zevende editie getuigden “gewone’ mensen die het opnemen voor vluchtelingen. De werkgever ‘Westvlees’, de buddy, de verhuurder van een flat, de leraar of de Chiromeisjes vonden meerwaarde bij vluchtelingen. Burgemeester Alain Wyffels bracht 2009 in herinnering toen de regering besliste om op de Vijfwegen een asielcentrum te openen. “Ik heb daar actief aan meegewerkt om mensen op de vlucht humaan en warm op te vangen. Hij bracht zijn grootouders in herinnering die eveneens moesten vluchten voor WOI.”

6% naar Europa

Professor Ilse Derluyn bracht nuance in het vluchtelingendebat. Ze reflecteerde rond 3 thema’s. “Worden we overspoeld? Er zijn 67 mensen miljoen mensen gedwongen op de vlucht, waarvan 40 miljoen in hun eigen land. De laatste 2 jaar is de helft van de vluchtelingen jonger dan 18 jaar en zonder ouders onderweg. Ze komen vooral uit Syrië en Afghanistan, Soedan… Ze worden vooral opgevangen in Turkije, Jordanië, Pakistan… Slechts 6% van de vluchtelingen komen naar Europa. 35.000 mensen vragen per jaar in België asiel aan. Ondertussen wordt door de politiek de vluchtelingen in categorieën opgedeeld. Dat labelen, gaat vooral om verschillende niveaus van rechten en vooral plichten op de vluchteling te kleven. Wat betekent te gast zijn? Dat betekent in de praktijk hier de opvang sterk beperken door een systeem van bed-, bad- en brood-opvang en dat is erg stresserend. Diversiteit is een realiteit. Samen moeten we daar vorm aan geven.”

De militairen werden opgetrommeld voor paspoortcontrole van de bezoekers aan vredeswakes.
De militairen werden opgetrommeld voor paspoortcontrole van de bezoekers aan vredeswakes.© PCO

Actrice en juriste Lien Van de Kelder vertelde over haar materiële steun bij een tentenkamp. “Dat vond ik onvoldoende structureel en ben voogd geworden van een minderjarige niet-begeleide 13-jarig Syrisch meisje. Nu weet ik dat voor iedere stap dat je doet een stap voorwaartse betekent.” Ondanks het beladen onderwerp zat de kerk afgeladen vol. Maar vooraleer je ze betrad, moest je wegversperringen trotseren en paspoortcontroles van militairen ondergaan. Alle deelnemers kregen een kalender 2017 mee met portretten van 12 duo’s. Elke foto vertelt per maand een uniek verhaal.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier