Laatste Gullegemse oud-strijder overleden

Camille Delheye werd 99 jaar. © GF
Redactie KW

Gullegem nam op vrijdag 13 april afscheid van de laatste oud-strijder. Camille Delheye overleed in het rusthuis in Marke. Hij werd 99 jaar.

Camille was gehuwd met Georgette Devriendt, die overleed in 2005. Het koppel had drie kinderen, vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Camille was de zoon van Eernegemse ouders. Het oorlogsgeweld van de Eerste Wereldoorlog dreef het gezin naar Frankrijk, waar Camille ter wereld kwam in Bannalec, Finistère (Bretagne) op 31 december 1918. Door een administratieve vergissing stond 30 december op zijn geboorteakte. Na de oorlog bleef een deel van de familie in Frankrijk wonen. Daardoor bleef de band met zijn geboortestreek bestaan.

Camille was 22 maanden soldaat en na een opleiding bij de rijkswacht werkte hij aanvankelijk als rijkswachter in Gent. In februari 1950 kwam hij naar Kortrijk: eerst in de Markesteenweg en later in de kazerne aan de Graaf Boudewijn IX-laan. In september 1974, een paar maanden voor zijn pensioen, kwam hij in Gullegem wonen. Daar werd hij opgenomen in de plaatselijke vereniging van oud-strijders.

Hoogdag op 11 november

Tijdens een vergadering in hun lokaal ‘t Kroontje werd hij door veldwachter Jozef Pattyn gevraagd om Albert Deschamps op te volgen als secretaris van de vereniging. Hij volgde ook André Vancoillie op als vaandeldrager. Camille bezocht ontelbare keren de leden van de vereniging, niet alleen voor het lidgeld, maar meer voor een praatje bij een kopje koffie. Hij deed zijn werk met hart en ziel. De jaarlijkse 11 novembervieringen waren voor de man een hoogdag.

Toen hij ouder werd, zocht Camille opvolging voor de administratie van de vereniging, die in Johan Depraetere al een nieuwe penningmeester had gekregen. Bij de oud-strijders zelf vond hij niemand (meer) bereid zijn taak als secretaris over te nemen. Van het nationale NSB-bestuur kreeg hij de raad die dan maar te zoeken onder de kinderen van oud-strijders. Zo werd Carl Vanackere, wiens vader Joseph oud-strijder was, de opvolger van Camille en in 2011 ook de nieuwe en laatste voorzitter van de Gullegemse oud-strijdersbond. Ondertussen zijn Gullegem en Moorsele gefusioneerd.

Camille sleet zijn laatste levensjaren in rust- en verzorgingstehuis De Ruyschaert in Marke. Daar kreeg hij nog vaak bezoek van familie, buren en vrienden. Iets waar hij enorm dankbaar voor was. Camille mag nu, samen met zijn vrouw, rusten in het familiegraf op het Gullegemse kerkhof.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier