Laatste drie zusters verlaten Oostends O.-L.-V.-College

Zuster Rosa Bonte, directeur Peter Verbeke, zuster Annie Clicteur en zuster Simonne Brouckaert © ML
Redactie KW

Sinds 1951 betrekken vier zusters van Liefde uit Heule een klooster binnen de muren van het O.-L.-V.-College.

Eind dit schooljaar verlaten de laatste drie bejaarde, maar nog energieke kloosterlingen de school. Het einde van een lange passage dienende en religieuze aanwezigheid in de school.

Zelf zijn zuster Simonne Brouckaert (83) en Annie Clicteur (77) al 55 jaar bedrijvig in de ondertussen 173 jaar oude school. Tot het schoolrestaurant er kwam in 2000 beredderden zij de schoolkeuken, een KMO op zich. “Er waren niet alleen de toen nog 24 inwonende priester-leraren maar ook de ruim 180 internen die van ontbijt tot avondmaal aandacht vroegen”, herinnert zuster Simonne zich nog. “Binnen die mannenwereld van priester-leraren vervulde onze kleine kloostergemeenschap ook enige huishoudelijk taken: een knoop aan een jas naaien, de (af)was doen, bedden opmaken… . Kortom de ménage, hé. Maar zo stonden we toch garant voor enige huiselijkheid binnen het priesterkorps“, vat zuster Annie het samen. Nu met de directeur de laatste priester de school verlaat, keren de zuster terug naar hun moederhuis in Heule.

Zuster Rosa vertrekt naar het hoofdklooster in Heule, zuster Annie trekt naar een bijhuis van de congregatie in de Kortrijkse Recolettenstraat en zuster Simonne wil zich nog inzetten voor de mindervalide zusters van het klooster in Huize Sparrenhof in Heule.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier