Laatste dochter van Stijn Streuvels overleden

Isa Lateur samen met Oswald Maes, acteur en Streuvelskenner, in 2009 in Ingooigem bij de herdenking van de veertigste verjaardag van het overlijden van haar vader Stijn Streuvels. © NOM
Redactie KW

In Brugge is Isa Lateur op 93-jarige leeftijd overleden. Zij was de laatste van de vier kinderen van schrijver Stijn Streuvels (Frank Lateur) die nog in leven was.

Samen met haar man Hugo Baert (overleden in 1994) was Isa Lateur vroeger boekhandelaar. Eerst hielden zij de boekhandel Zonnewende (later Standaard Boekhandel) open in Kortrijk. Ze hadden er ook enkele jaren een uitgeverij (‘t Leieschip) waarvan Isa medestichter was. In 1956 verhuisden ze naar Leuven om er voor Uitgeverij Desclée De Brouwer de universitaire boekhandel Universum te leiden. Ze bleven er tot 1967 toen zij door Standaard Boekhandel werden gevraagd om naar Brugge te komen om er de boekhandel in de Steenstraat uit te baten. Ze woonde in Sint-Kruis en verbleef de jongste jaren in wzc Engelendale in Brugge en was de jongste tijd verzwakt.

Stijn Streuvelsgenootschap

Isa Lateur heeft, zolang ze kon, de plechtigheden of evenementen rond haar vader bijgewoond. Ze heeft ook oprichting van het Stijn Streuvelsgenootschap in 1994 gestimuleerd.

Isa Lateur was moeder van vier kinderen. De uitvaartdienst vindt op zaterdag 25 juni om 10.30 uur plaats in de parochiekerk van de H. Kruisverheffing in Sint-Kruis Brugge.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier