Laatste café in Male staat volledig in het teken van nostalgie

21/04/17 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:13

Back to the sixties, seventies en eighties: het eenvoudige concept van café Roots in de Lodewijk van Malestraat lokt jong en oud naar de bar. Wat begon bij een opmerking van vrienden, eindigde voor zaakvoerder Mike Staes (43) bij dé trend van het moment in het gehucht Male.

Laatste café in Male staat volledig in het teken van nostalgie

De volledige inrichting doet terugdenken aan de oude tijden. © MM

De inrichting staat volledig in het teken van nostalgie en doet terugdenken aan 'de goede, ouwe tijd'. "Iedereen is hier welkom en voelt zich meteen thuis. Dat is toch wat mensen zoeken op café?", glundert zaakvoerder Mike Staes (43). "Weet je dat ik zeker twintig keer voorbij ben gefietst vooraleer ik de eerste keer effectief durfde binnenkomen? De voorgevel sprak onmiddellijk aan, maar ik wist totaal niet wat te verwachten. Er werd ook helemaal niet gesproken over dit café. Na lang aarzelen ben ik dan toch eens gekomen met mijn zoon. Sindsdien is dit de plek geworden waar ik me volledig kan ontspannen."

Nostalgie

Stamgast Johnny Van Nieuwenhuyse (48) spreekt vol lof over het gezellig ingerichte café langs de Lodewijk Van Malestraat. Roots is het laatst overgebleven café in het gehucht Male en is zowel onder jongeren als ouderen een echte trend geworden. "Iedereen voelt zich hier dan ook meteen thuis. Het is onmogelijk uit te leggen. Eigenlijk zou iedereen hier eens een pint moeten komen drinken. Pas dan zullen ze beseffen wat de sfeer zo uniek maakt", aldus Johny. Zaakvoerder Mike Staes (43) knikt instemmend, terwijl hij aan een stokoud televisietoestel prutst. "Pas op, die werkt nog steeds perfect hé."

Delen

Eigenlijk zou iedereen hier eens een pint moeten komen drinken. Pas dan zullen ze beseffen wat de sfeer zo uniek maakt

Wie over het café hoort, denkt aan een oubollige inrichting. "Maar vergis je niet: er zit echt wel een idee achter. Je moet het totale plaatje bekijken", legt Mike uit. Al snel wordt duidelijk wat hij bedoelt. Van zodra je de zaak binnenwandelt, voel en ruik je de nostalgie. De goede, ouwe tijd waar de bompa's en bomma's mee pronken tegen hun kleinkinderen komt in Roots volledig naar boven. Van het behangpapier tot de details in het toilet. Echt álles doet denken aan het huiselijk gevoel bij de grootouders thuis. "Fantastisch toch? Dat was ook helemaal de bedoeling." Opvallend: het café bestaat al een jaar, maar ontstond pas na een geanimeerd gesprek onder vrienden. "In mijn omgeving hoorde ik steeds opnieuw dat er in Male geen plek was waar mensen rustig konden samenkomen. Een plaats waar ze zich echt welkom en thuis voelden. Ruim anderhalf jaar geleden opende ik dan maar een café boven het wellnesscentrum van mijn vrouw. Gewoon, om het te proberen. Reclame maken deed ik opzettelijk niet. Beetje per beetje verspreidde het nieuws zich. Vandaag komen er klanten van kilometers ver om toch maar hier hun tijd door te brengen. Een heel aangenaam gevoel", vertelt de cafébaas.

Niemand nuchter

"Kijk nu zelf eens rond. Dit is toch leuk? De kassa, het meubilair, de traditionele gezelschapspelletjes, zelfs de bar: alles is pure nostalgie en komt uit kringloopwinkels. Ik heb het gevoel dat dit iets is wat een heel ruim publiek aanspreekt. Want vergis je niet, ook de jeugd vindt steeds meer de weg naar hier." Voor de stamgasten is het duidelijk: Roots is het beste wat hun gehucht kon overkomen. "Het is bijna niet te vatten. Iedereen, maar echt iedereen blijft hier plakken. Bijna niemand gaat hier nuchter buiten", pikt Johnny terug in. Enkele ogenblikken later wijst hij naar een portret van een kind aan de muur. "Dat is toch enorm herkenbar? Ik denk dat zo'n portret vroeger in elke woonkamer van het gemiddelde Vlaams gezin omhoog hing. Een bezoek aan Roots voelt als thuiskomen. Er zijn geen andere woorden voor."

(MM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!