Kwaliteitslabels zorgen voor betere woonkwaliteit in Menen

Redactie KW

Zes maanden na de invoering van de kwaliteitslabels voor particuliere huurwoningen stelt de stad Menen vast dat het systeem aanleiding geeft tot een verbetering van de woonkwaliteit van die huizen.

De invoering van de kwaliteitslabels voor particuliere huurwoningen in Menen werpt zijn vruchten af. “De regio Menen komt regelmatig in het nieuws als het over goedkope woningen gaat. De gemiddeld lage vastgoedprijzen trekken dan ook beleggers aan. Dat is goed maar we stelden vast dat de woonkwaliteit niet altijd even optimaal was. De huursubsidie en het bijhorende kwaliteitslabel brengen daar nu verandering in”, geeft schepen van Wonen, Tom Vlaeminck (Open VLD) mee. “Om een woning te mogen verhuren mag het pand maximum 15 strafpunten hebben. Met ons kwaliteitslabel (een A voor 0 tot 2 strafpunten, een B voor 3 tot 8 strafpunten en een C voor 9 tot 14 strafpunten) dagen we de eigenaars nu uit om de woningen te renoveren. Halen ze dat kwaliteitslabel, dan krijgen ze ook een plaatje om aan de deur of het raam te hangen. De huursubsidie helpt dan om de woningen maximaal te renoveren”, verklaart de schepen.

Ook immobiliënkantoren?

De voorbije zes maanden reikte de stad Menen al 53 kwaliteitslabels uit: 28 A-labels, 16 B-labels en 9 C-labels. Er werd al 14.088 euro aan subsidies verdeeld over vijf woningen. Momenteel lopen er nog 52 aanvragen. “Aanvragers kunnen een premiebedrag van 1/3 van de kostprijs met een maximum van 5000 euro van de totale kostprijs bekomen. De totale kostprijs van de werken moet minstens 3000 euro bedragen. Bij resterende strafpunten gaat er telkens 100 euro per strafpunt af”, klinkt het bij de schepen. Hij hoopt om in een volgende stap ook de immobiliënkantoren ervan te kunnen overtuigen om dat kwaliteitslabel in hun verkoopsfolders mee te nemen. (CR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier