KVLV Snellegem leert autokneepjes bij garage Traen

KVLV Snellegem organiseerde een boeiende vorming rond Eerste Hulp Bij Autopech. © Davy Coghe
Redactie KW

KVLV Snellegem pakte bij garage Traen met een wel erg opmerkelijke workshop uit. Zeventien dames leerden flink wat bij over autotechnieken. Na afloop konden ze al wat meer hun mannetje staan.

“Omdat we vinden dat we onvoldoende op de hoogte zijn van een aantal technische zaken van de auto, dachten we aan deze ‘Eerste hulp bij Auto’“, zegt Nancy Beirens van KVLV Snellegem. “Ik had een gelijkaardig initiatief van een andere KVLV-groep gezien. Mede omdat we thuis beginnende chauffeurs hebben, die we de nodige info willen geven, sprak het thema aan. De voltallige bestuursploeg was onmiddellijk enthousiast.”

Veel dames kennen bijvoorbeeld de functie van alle alarmlichtjes op het dashboard niet: wat betekenen ze en welk gevaar ontstaat er als je ze negeert ? Bovendien wilden we een goeie uitleg bij de administratieve afhandeling bij een ongeval. Een van onze leden, Carine Janssens van het kantoor Janssens, zou het luik rond de verzekering verzorgen.”

Leerzaam en leuk

“We waren op zoek naar een garage in de buurt en kwamen via een van onze bestuursleden bij de familie Traen terecht. Zij stapten onmiddellijk mee in het idee. Uiteindelijk kwamen zeventien dames met een uiteenlopende motivatie: gewoon interesse, jonge bestuurders, dames die vinden dat ze er zelf te weinig vanaf weten en dat een tekort vinden omdat ze bijvoorbeeld alleen zijn. De meesten gaven ook aan dat niemand vrij van pech of een ongeval is en dat het goed geïnformeerd zijn belangrijk is, al is het maar om paniek te vermijden.”

“Verwonderd waren we dat we zo weinig afwisten van koelwater en oliepeil”

“We leerden een aantal basiszaken in verband met de auto: info over controlelampjes, de verschillende aspecten die ook bij het rijbewijs aan bod komen (olie, ruitenwissers, …), wat te doen bij een lekke band, de werking van nieuwe technologieën zoals het veiligheidssyteem EPS. Daarnaast was er ook info over de verzekeringen voor auto en bestuurder, het aanrijdingsformulier. Het was niet alleen heel leerzaam, maar ook gewoon leuk. Op een bepaald moment lag de helft van de groep plat op de buik om onder de auto te kijken. Er waren ook pittige discussies bij de bespreking van een aantal voorbeeldongevallen en het invullen van het aanrijdingsformulier. Wie is in fout? Dit was voor ons, maar misschien ook wel voor mannen hoor, blijkbaar toch niet altijd even duidelijk.”

Plantrekker

De 65-jarige Jenny Vermote woont in de Ettelgemstraat in Jabbeke en is aangesloten bij KVLV Jabbeke, maar ook bij KVLV Snellegem. “Deze afdeling heeft een heel interessant aanbod”, zegt Jenny, die daarom regelmatig afzakt naar Snellegem. “Ik ben gekomen omdat dit volgens mij heel interessant is. Er zijn zoveel aspecten rond autogebruik, -onderhoud of -herstel die je vergeten bent. Ik heb ooit een band verwisseld bij een platte band. Ik kreeg de moer niet los, en moest een mannelijke bestuurder aanspreken.”

“De tweede keer hadden we thuis op de oprit een platte band en wijlen mijn man was ziek en ik heb het dan maar zelf gedaan. Het kostte me wel enige moeite, ik moest redelijk stampen op de krik, maar uiteindelijk lukte het wel”, lacht ze trots. “Nu had ik vooral interesse in het verzekeringsaspect en het praktisch invullen van het aanrijdingsformulier. Een heel interessante zaak die we geleerd hebben is dat je het gedeelte voor jezelf, met al je gegevens, op voorhand kan invullen. Op het moment van het ongeval zelf ben je immers over je toeren.”

“Er werd flink wat afgelachen. We waren verwonderd dat we zo weinig wisten van oliepeil en koelwater. Nu moet je dat kennen voor het praktische examen, in ‘onze’ tijd was dit niet het geval. Ik ken wel veel van mijn auto, ik ben een redelijke plantrekker en probeer zelfstandig te zijn.” (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier