KV Oostende geeft omstreden jeugdtrainer toch nog kans om zich te verdedigen

Ximon postte zelf deze foto op zijn Facebookprofiel. © Facebook
Redactie KW

Jeugdspelertjes van de U13 van KV Oostende die verkozen kunnen worden tot ‘lul van de week’: het ‘spelletje’ van de jeugdtrainer zorgde maandag voor een klein bommetje. KVO ontsloeg de jeugdtrainer aanvankelijk, maar gaat nu toch ook naar zijn kant van het verhaal luisteren.

Ximon Maes is 13, speelt met zijn leeftijdsgenoten bij de U13 van KV Oostende en kwam eind vorige week met bovenstaand shirt thuis. Op 10 april postte hij een foto van zichzelf op Facebook. ‘Mij kan het zelfs niet schelen dat ik ‘lul van de week’ ben bij KV Oostende’, laat hij noteren, maar anderen nemen er meer aanstoot aan.

Naar aanleiding van de commotie op de sociale media, die daarop volgde, heeft KV Oostende maandag ook officieel gereageerd. “KVO betreurt de werkwijze van de jeugdtrainer en zal dan ook optreden tegen deze praktijken”, klinkt het nu. “Bij provinciale ploegen is het ‘Lul van de week’-principe een gangbare methode om een training op een ludieke manier af te sluiten. Wie bijvoorbeeld bij ‘latje trap’ laatst eindigt, traint de week erop met het shirt van ‘Lul van de week’. Wij beseffen echter ten volle dat dit psychologisch niet verantwoord is om ditzelfde principe ook toe te passen bij jeugdelftallen. Kinderen zijn soms nog te jong om dit te kunnen plaatsen en kunnen zich hierdoor dan ook beledigd en geschokt voelen.”

“KVO is een familieclub waar alle kinderen zich moeten thuis voelen en dergelijke praktijken hebben daar geen plaats in,” besluit het persbericht. De jeugdtrainer in kwestie is maandag ook ontslagen. Voorzitter Marc Coucke bood op Twitter vanuit het buitenland zijn excuses aan in naam van KV Oostende.

Jeugdtrainer reageert via facebook

De betrokken jeugdtrainer Kenny Vandeput reageert op zijn Facebookpagina erg emotioneel en ontzet op zijn ontslag. Hij noemt het een misverstand en benadrukt dat het t-shirt in het begin van het seizoen besproken werd. “Iedereen vond het tof. Het spel doen we al jaren. Ikzelf ook, toen ik nog bij de jeugd voetbalde.”

Kenny stelt zich ook vragen bij de manier waarop het shirt in de belangstelling kwam te staan. “Normaal steken ze de t-shirt meteen in hun voetbaltas. Ximon vroeg er zelf om, trok hem aan en meteen werden er foto’s genomen. Ik weet nu ook waarom. Bij deze, voor de pa van Ximon: ik heb mijn ontslag gekregen, hopelijk ben je nu gelukkig!!!”

Pikant detail: Kenny Vandeput is de zoon van Danny Vandeput, die na een lange en succesvolle voetbalcarrière bij KVO achtereenvolgens jeugdtrainer en jeugdcoördinator werd bij de kustploeg. Vandaag is Danny Vandeput verantwoordelijk voor de middenbouw, de categorie waartoe ook de provinciale U13 van Kenny en Ximon behoort. De post van de jeugdtrainer werd meer dan 350 keer gedeeld en er kwamen een pak reacties waaruit blijkt dat Kenny gesteund wordt.

Even een rechtzetting dit is een heel groot misverstand je krijgt zeker niet de de t-shirt als je slecht traint dit is…Posted by Kenny Vandeput on maandag 13 april 2015

Koelen zonder blazen? Dinsdagnamiddag dan krabbelde KV Oostende een klein beetje terug op de eerder genomen beslissingen. Het zegt nu toch eerst te willen luisteren naar de kant van het verhaal van de trainer. (FJA/OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier