Kuurnenaars ruilen levenswerk voor B&B-droom: "Mensen een fijne vakantie geven, dat is gewoon zalig"

10/06/17 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:37

Begin dit jaar lieten Greetje Verbeke en Luc Vandewiele hun werkkledingzaak Tric aan de Vijverhoek achter voor een nieuw leven in Portugal. Twijfels hadden ze niet, want ze wisten dat hun 28-jarige dochter Saartje er klaar voor was. "We zijn in Portugal echt veel rustiger geworden."

Kuurnenaars ruilen levenswerk voor B&B-droom: "Mensen een fijne vakantie geven, dat is gewoon zalig"

Luc Vandewiele en Greetje Verbeke ruilden Kuurne voor een eigen B&B in Portugal. © GF

Van een bloeiende zaak in werkkleding naar een bed and breakfast in de zonnige Portugese Algarve, een evidente stap is het niet. Toch waagden Tric-zaakvoerders Luc Vandewiele (56) en Greetje Verbeke (55) eerder dit jaar de grote sprong. "Wij hebben al een tiental jaar ons eigen vakantieverblijf in de buurt. De streek heeft dan ook weinig geheimen", vertelt Greetje. "We waren na een kleine veertig jaar werken op een leeftijd gekomen waarop we het drukke zakenleven achter ons wilden laten. Niet dat we niet meer willen werken, maar hier ligt het tempo net dat tikkeltje lager. Let op: we blijven van 's morgens tot 's avonds bezig, maar we kunnen tegelijkertijd ook genieten."

Greetje en Luc kochten een ruïne en timmerden van daaruit aan hun Portugese droom. Na maandenlang verlangen en opbouwen, openden ze begin april hun eigen B&B Casa Mama Mia. "Het eerste gevoel hier is echt super. Dat we onze gasten vakantie kunnen geven, hen kunnen soigneren en op hun gemak stellen, is simpelweg zalig. Ik had nooit durven denken dat deze job ons zo'n voldoening zou geven", zegt Greetje.

"De vergelijking maken met Tric is moeilijk. Van een stresserende beroepsbezigheid naar deze meer relaxte manier van werken: het is een wereld van verschil. Ja, wij zijn hier allebei echt wel veel rustiger geworden. Als de gezondheid meewilt, wil ik in Portugal graag oud worden."

Levenswerk

Ondertussen zet dochter Saartje Vandewiele het levenswerk van haar ouders lustig verder. Dat zij het zag zitten om de zaak over te nemen, speelde zeker mee in Lucs en Greetjes beslissing. "Vol vertrouwen en met een gerust gemoed hebben we alles in haar handen gelegd. En ik ben er zeker van dat ze het goed doet en zal blijven doen", aldus Greetje.

Delen

"Met het team van Tric zijn we al op bezoek geweest in Portugal" - Saartje Vandewiele

Nieuw was Tric voor de 28-jarige Saartje niet. Ze werkt immers al zes jaar mee in de winkel. "Ik denk dat de stap voor mijn ouders toch nog net iets groter was", vertelt ze. "Zelf heb ik altijd al wel die zelfstandige drang in mij gevoeld. Uiteraard is het tijdens die eerste maanden nog wat zoeken en aftasten, maar mijn vriend en het hele Tric-team leveren een fantastische bijdrage. Via WhatsApp en andere communicatiemiddelen kan ik met vragen ook altijd bij mijn ouders terecht."

"Of mijn leven sterk veranderd is? Dat denk ik wel. Ik had mezelf voorgenomen geen al te concrete verwachtingen te hebben en alles in eerste instantie een beetje op me af te laten komen. Maar ik ben wel erg ambitieus en zie de zaken graag groeiend en groots."

Openbloeien

Ook Saartje heeft een duidelijke link met Portugal. Tijdens haar studies trok ze erheen en ze bleef er een jaartje plakken. "Langs de ene kant ben ik wel een beetje jaloers op mijn ouders", lacht ze. "Maar ik weet ook dat een B&B niet meteen een carrière met zich meebrengt. Ik weet dat zij enorm blij zijn met hun stap. Je ziet dat mijn mama daar volledig openbloeit. We zijn twee weken geleden trouwens met het hele team op bezoek geweest. Dat is natuurlijk ook een enorm voordeel: mijn vakantie zal altijd volledig geregeld zijn."

(Olaf Verhaeghe)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!