Kuurnenaar verloor zijn vrouw in auto-ongeval: “Liever een zinvolle straf dan een lang rijverbod”

Corina Staelens overleefde het ongeval aan de Nieuwe Brug niet. Haar man David stelde zich in de rechtszaal opvallend positief op. © JPT
Redactie KW

Een zinvolle straf voor de jongeman die hun moeder en echtgenote vorig jaar in Harelbeke omver reed op het zebrapad, liever dan een lang rijverbod. Dat was de wens van David Lefebvre en zijn dochters Kimberly (17) en Chelsy (14) uit Kuurne. De politierechter in Kortrijk had er oor naar en legde de 24-jarige automobilist uit Harelbeke een autonome probatiestraf op die gericht moet zijn op het bieden van hulp in een revalidatiecentrum voor slachtoffers van (verkeers-)ongevallen.

Op 10 januari vorig jaar was Corina Staelens (40) uit Kuurne op weg naar haar dagtaak in Stasegem (Harelbeke). Onderweg stopte ze nog even om in bakkerij De Nieuwe Brug langs de Kortrijksesteenweg in Harelbeke een brood te halen. Ze stak er het kruispunt over maar werd op het zebrapad gegrepen door het voertuig van Olivier V. (24) uit Harelbeke, die vanuit de Peter Benoitstraat, de straat waar hij ook woont, de Kortrijksesteenweg kwam opgereden. Hij merkte echter de voetgangster niet op. Hij had niet gedronken en reed zo’n 40 km/u. Corina Staelens liep bij de aanrijding levensbedreigende verwondingen op en overleed later in het ziekenhuis.

In de maanden na het ongeval lanceerde het Kortrijkse parket aan beide partijen het voorstel om in te gaan op een herstelbemiddeling. Zowel Olivier V. als Corina’s echtgenoot David onthaalden dat positief. Onder leiding van een moderator kwam het twee maal tot een ontmoeting. “Dat hielp mij om het verlies van Corina te verwerken“, klinkt het bij David. “Tijdens een persoonlijk gesprek kon ik ook vragen stellen en kreeg ik wellicht antwoorden die ik anders nooit had gekregen. Ik besef dat een ongeval snel is gebeurd, dat een kleine onoplettendheid zoals hier zware gevolgen kan hebben, én dat het iedereen kan overkomen.” “Ik had niet zo’n gesprek”, vult dochter Kimberly (17) aan. “Ik vond het te pijnlijk. Maar ik sta wel volledig achter onze vraag naar een zinvolle straf en een positieve boodschap.”

Positieve noot

De ontmoetingen tussen aanrijder en nabestaanden mondden uit in een herstelbemiddelingsovereenkomst. Daarin gaf David Lefebvre aan dat een zware straf voor de aanrijder niet hoefde. “Ik vond het belangrijker dat hij een zinvolle straf kreeg”, legt hij uit. “Zodat de dood van Corina toch nog een positieve noot kreeg. Helpen in een revalidatiecentrum voor (verkeers-)slachtoffer lijkt me zinvoller dan een lang rijverbod.” Ook aanrijder Olivier V. stond daar voor open.

Politierechter Leo Vanpaemel merkte de positieve en serene sfeer tussen aanrijder en nabestaanden op en ging mee in het verhaal. “Proficiat voor jullie serene en positieve houding“, richtte hij zich tot David en Kimberly. Daarna gaf hij Olivier V. een autonome probatiestraf, gericht op hulp aan personen in een revalidatiecentrum. De precieze invulling zal binnen de twee jaar met een justitie-assistent uitgewerkt en uitgevoerd moeten worden. Daarnaast kreeg de aanrijder ook nog een boete van 400 euro en een rijverbod van één maand. Als hij zijn rijbewijs terug wil krijgen, zal hij eerst moeten slagen voor een theoretisch en praktisch rij-examen en medische en psychologische proeven.

Zowel de nabestaanden als de aanrijder verlieten de gerechtszaal met een positief gevoel, ondanks het drama en het verdriet dat het ongeval had veroorzaakt. “Die herstelbemiddeling werkte ook voor Olivier helend”, weet zijn advocaat Wim Vandenbussche. “Dat de nabestaanden hem niet voor de rest van hun leven verwensen, was voor hem ook heel belangrijk. De manier waarop de nabestaanden met het verlies zijn omgegaan, is bewonderenswaardig. Klasse!” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier