Kuurne profileert zich als dementievriendelijke gemeente

Redactie KW

Maandagavond ging in het dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard in Kuurne de eerste werkgroep van start die acties wil opzetten in het kader van een ‘dementievriendelijke’ gemeente.

Het Sociaal Huis en de gemeente engageerden zich eerder dit jaar om zich in te zetten voor deze groep mensen. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in Vlaanderen tegen 2020 aangroeit met dertig procent. Tegen 2050 zal het aantal in vergelijking met vandaag verdubbeld zijn. Deze prognose plaatst het beleid voor enorme uitdagingen.

OCMW-voorzitter en schepen van Ouderen Bram Deloof: “Ook op lokaal niveau kunnen heel wat acties opgezet worden. De dienst Thuiszorg voerde in het recent verleden onderzoek naar ‘dementievriendelijk handelen’ en concludeerde dit best op lokaal vlak aan te pakken. Van daaruit groeide de idee om een werkgroep te vormen met een integrale aanpak.”

De leden van deze werkgroep willen met elk hun eigen expertise en knowhow Kuurne ‘dementievriendelijker’ maken. Leden van deze groep zijn de schepen van Welzijn Bram Deloof, referentieverpleegkundigen van de woonzorgcentra, het expertisecentrum dementie Sophia, huisartsen en anderen. Het startschot voor een dementievriendelijk Kuurne werd deze week gegeven omwille van de Werelddag Dementie, nu zaterdag 20 september.

(JPDK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad