Kuurne in rouw door overlijden van Rudy Raes

Rudy Raes bij de communie-uitreiking als diaken. © Foto Mieke Dupont
Redactie KW

Ezelsgemeente Kuurne is in rouw. In het AZ Groeninge in Kortrijk is overbekende inwoner Rudy Raes is vrijdag overleden, nadat hij al enkele jaren met gezondheidsproblemen kampte.

Zijn overlijden is een zware slag voor de Kuurnse gemeenschap waarvoor hij zich zijn leven lang op alle mogelijke manieren verdienstelijk heeft gemaakt. Hij was onder andere de grote bezieler van de Orde van de Ezel. Uiteindelijk heeft hij nog de opleiding tot diaken gevolgd waarna hij zich ten volle inzette voor het Kuurnse parochiale leven. Hij zou in juli 75 worden.

Rudy werd op 16 juli 1943 geboren en groeide op in de Hoogstraat op Sint-Pieter. Hij was amper een jaar oud toen zijn vader Leopold vlak voor de bevrijding in september 1944 nog dodelijk getroffen werd door een verdwaalde kogel. Zijn moeder Elisabeth Bevernage is daarna hertrouwd en met Rik Nuyttens kreeg Rudy nog een halfbroer. Na zijn middelbaar onderwijs aan het Sint-Amandscollege volgde hij aan het Vormingsinstituut een opleiding voor accountant. Hij werkte kort bij Staalbouw De Meestere in Heule en de CM in Kuurne, daarna tien jaar bij de bouwmaterialenfirma Callewaert. In 1974 werd hij dan directeur van de bouwmaatschappij ‘Eigen Gift- Eigen Hulp’ tot aan zijn pensioen.

Actieve kerel

Al in zijn jeugdjaren toonde hij zich een actieve kerel. Hij was lid van KSA Leiezonen en speelde bij het toneelgezelschap Hoger Op van de Gilde, later bij Were Di in de Middenstand. In 1970 werd hij dan medestichter van Het Kuurns Theater. Rudy stond zelf in ettelijke stukken op de planken en trad ook op als regisseur. Hij was amper 17 toen hij in 1960 samen met en onder impuls van meester André Lietaert het gemeentelijk Feestcomité oprichtte. Ze organiseerden Kuurne Kermis en ook de Ezelsstoet. Na het overlijden van André Lietaert in 1985 volgde Rudy hem op als voorzitter. Het jaar erop werden de Ezelsfeesten georganiseerd. Uit het Feestcomité ontstond in 1975 de Orde van de Ezel waarvan hij de drijvende kracht en Ordemeester zou worden. Rudy is ook 15 jaar voorzitter geweest van het Sint-Pietersfestival.

Rudy Raes, drijvende kracht achter de Orde van de Ezel en nog veel meer.
Rudy Raes, drijvende kracht achter de Orde van de Ezel en nog veel meer.© Foto LOO

In 1966 is Rudy getrouwd met Christiane Schietgat, ook geboren en getogen in Kuurne. Schoonvader Marcel was ook een bekend figuur en is onder meer schepen geweest. Ze leerden elkaar kennen via de jeugdbeweging. Later trokken ze nog vele jaren als kookouders op kamp met KSA en KSJ. Twee jaar geleden vierden ze hun gouden huwelijksjubileum.

Diaken

Rudy en Christiane waren ook vormselcatechisten en naar het einde van zijn beroepsloopbaan besloot Rudy zijn leven nog een nieuwe wending te geven. Hij zette zijn andere activiteiten op een lager pitje en vatte, gesteund door zijn echtgenote, de vier jaar lange opleiding tot diaken aan. Eerder had hij ook al diverse theologische scholingen gevolgd. Op 2 september 2001 werd hij op 58-jarige leeftijd tot diaken gewijd. Hij werd toen benoemd tot medeverantwoordelijke voor de pastoraal in Kuurne Sint-Pieters en Sint-Katrien, later in de hele pastorale eenheid Emmaüs Kuurne. “We zullen ons Rudy herinneren als een bijzonder sociaal bewogen man die zich ook op de parochie enorm inzette”, zegt oud-pastoor Luc Callewaert. “Jammer genoeg had hij al een aantal jaren gezondheidsproblemen, wat hem natuurlijk lastig viel maar waar hij moedig mee omging.” Als diaken is hij ook projectmedewerker geweest in de Dienst voor Evangelisatie van het bisdom en lid van het vicariaat voor de parochies. Met hem telde Kuurne op zeker ogenblik drie diakens (met Achiel Vergaerde en Ksaf Hennion). Rudy was ook nog voorzitter van de raad van bestuur van woon-zorgcentrum H. Familie. In de vrije tijd was hij ook kunstschilder, onder meer ook van religieuze thema’s. Zijn werk ‘Eschatologie’ prijkt in de Sint-Michielskerk.

Kuurne in rouw door overlijden van Rudy Raes
© GF

Rudy was vader van drie kinderen. Mieke, het jongste, overleed enkele dagen na de geboorte. Els is zelfstandig verpleegkundige en getrouwd met Jan Vanwynsberghe, sinds kort directeur van vbs Sint-Pieter. Zoon Piet is getrouwd met Vives-docente Eva Cornelis. Piet behoort als bisschoppelijk gedelegeerde tot de beleidsploeg van het bisdom Brugge. Er zijn zes kleinkinderen.

De uitvaart vindt op zaterdag 21 april om 10.30 uur in de Sint-Michielskerk in Kuurne plaats.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier