Kuurne-Brussel-Kuurne straalt trots en passie uit

De organisatie achter Kuurne-Brussel-Kuurne legt de laatste hand aan de Kuurnse wielerhoogdag. (Foto BRU) © BRU
Redactie KW

Met een knipoog naar de winnaar van vorig jaar pakt de organisatie achter Kuurne-Brussel-Kuurne uit met een wel zeer aparte affiche om hun wielerwedstrijd aan te kondigen. De affiche is gebaseerd op een echt schilderij dat ooit van Napoleon werd gemaakt en de naam Napoleon crossing the Alps draagt.

Kuurne-Brussel-Kuurne, dit jaar op zondag 25 februari, is aan zijn zeventigste editie toe. De jubileumaffiche waarmee de koersorganisatie uitpakt valt blijkbaar wereldwijd in de smaak. Ook de entourage van Peter Sagan, die vorig jaar winnaar werd van de wielerwedstrijd, is er weg van. “We krijgen enkel maar positieve reacties op onze jubileumaffiche”, stelt ondervoorzitter Bram Schietgat. “Zelfs vanuit Amerika is de vraag groot naar onze affiche.”

Peter de veroveraar

“In onze affiche zijn twee elementen verweven: trots en passie. Trots spreekt uiteraard voor zich en is een verwijzing naar Peter Sagan, die je kan beschouwen als de veroveraar. Bij passie denken we dan weer aan de meer dan 250 vrijwilligers waarop we elk jaar opnieuw tijdens KBK beroep kunnen doen.”

“We beseffen dat het wat verwarrend kan zijn, gezien Peter Sagan dit jaar niet aan de startlijn komt van onze wielerwedstrijd. We hopen dan ook stiekem dat Peter er volgende editie wel opnieuw bij zal kunnen zijn, maar de agenda van een wielrenner heb je als organisator niet in de hand.”

“Toen we met ons idee naar de wereldkampioen stapten, was hij daar meteen voor te vinden. In oorsprong hadden we in gedachten om Peter Sagan verkleed als Napoleon op een wit steigerend paard te plaatsen en dat vast te leggen op de gevoelige plaat. De renner zelf zag dat goed zitten, maar dat was buiten zijn management gerekend, dat de fotoshoot als te risicovol bestempelde.”

“We krijgen enkel positieve reacties op onze affiche, zelfs vanuit Amerika is er vraag naar” – Bram Schietgat, organisatie Kuurne-Brussel-Kuurne

“Schilder Frederik Cnockaert bracht echter de oplossing en maakte een kunstwerk gebaseerd op het bekende Napoleon crossing the Alps van de Franse schilder Jean-Louis David.”

“Daarbij werd Napoleon vervangen door Peter Sagan aan de hand van foto’s die wij ter beschikking hadden van de wereldkampioen. Het eindresultaat overtrof onze eigen verwachtingen en duidelijk terecht, gezien de vele goede commentaren die we al kregen.”

De Alpen over

“We zijn echter ook trots 16 van de 18 Worldtourteams te mogen ontvangen op onze wedstrijd, aangevuld met een negental professional continentale ploegen. Op een helling na blijft het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne ook dit jaar ongewijzigd. Enkel de Wolvenberg in de omgeving van Oudenaarde werd dit jaar toegevoegd aan het parcours. Dat de renners graag deelnemen aan Kuurne-Brussel-Kuurne, heeft veel te maken met de zorg die er besteed wordt om het parcours zo veilig mogelijk te houden.”

Speciaal voor Peter Sagan paste de wedstrijdorganisatie ook haar traditionele slogan aan dit jaar. Where legends are born wordt dit jaar veranderd in Where legends conquer, omdat Sagan als drievoudig wereldkampioen al een wielerlegende is.

De ploegen worden op zondag 25 februari aan het publiek voorgesteld vanaf 10 uur door Michel Wuyts ter hoogte van de Kubox, al wordt eveneens aangeraden aan de wielerliefhebbers om ook eens een wandeling te maken tussen de rennersbussen die opgesteld zullen staan langs de Brugsesteenweg. Het startschot van de wedstrijd wordt gegeven omstreeks 12 uur.

KBK voor wielertoeristen

De dag ervoor staat Kuurne-Brussel-Kuurne voor wielertoeristen op het programma. Nu al mocht de organisatie achter dit evenement een 500-tal inschrijvingen noteren. KBK Cyclo, dat dus plaatsvindt op zaterdag 24 februari en start en aankomst heeft ter hoogte van zaal Kubox, kan ook dit jaar op een internationaal deelnemersveld gaan rekenen.

Wielertoeristen die deelnemen aan KBK Cyclo krijgen de keuze uit een rit van 40, 70 of 100 kilometer en worden nadien beloond voor hun inspanning in zaal Kubox met een hapje en een welverdiend drankje. Inschrijven kan nog via www.kuurne-brussel-kuurne.be/nl/cyclo of de dag zelf in zaal Kubox. Het dragen van een fietshelm is wel verplicht!

Chiro en junioren palmen Hoeve Vandewalle in

Zondag vormt de binnenkoer van Hoeve Vandewalle de startplaats voor de juniorenwedstrijd. Na het succes van vorig jaar tekent Chiro Sint-Michiel weer voor sfeer en gezelligheid binnen de hoevemuren.

Chiro Sint-Michiel legt momenteel de laatste hand aan hun tweede KBK-koerscafé dat zondag vanaf 8.30 uur de deuren opent in de Hoeveschuur van Hoeve Vandewalle. Na het succes van vorige editie moest de jeugdbeweging er niet lang over nadenken toen er weer een vraag van de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne kwam.

Zondag 25 februari organiseert de Chiro een KBK-café voor hun kookploeg . (Foto BRU)
Zondag 25 februari organiseert de Chiro een KBK-café voor hun kookploeg . (Foto BRU)© BRU

KBK-koerscafé

“We zijn vereerd er weer voor de jongsten uit het wielergezelschap te kunnen zijn tijdens hun eerste kennismaking met het Vlaamse wielerlandschap”, zegt kookouder Anthony Dewaele van Chiro Sint-Michiel. “Wie zin heeft in een kopje koffie, een stukje taart, een hotdog of een frisse pint is meer dan welkom in ons tweede KBK-koerscafé. Wie langskomt en consumeert, steunt meteen ook onze werking gezien de opbrengst integraal naar de aankoop van nieuw kookmaterieel gaat.”

De kasseien van de binnenkoer van Hoeve Vandewalle vormen zondag even na 12 uur het vertrekpunt voor de 32 junioresploegen waarvan de helft van buiten ons land die zullen deelnemen aan Kuurne-Brussel-Kuurne.

Vanaf 11 uur kan je op de binnenkoer terecht voor de voorstelling van alle deelnemende renners. In de namiddag kan je Kuurne-Brussel-Kuurne voor eliterenners doorlopend live volgen op groot scherm terwijl op sociale media de wedstrijd van de juniores wordt gebracht.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier