Kustburgemeesters reageren gematigd positief op invoeren drones aan Belgische kust

Redactie KW

Of er in de toekomst in alle kustgemeenten een drone komt, valt nog af te wachten. Gisteren werd tijdens een reddingsoefening voor het eerst bekeken of zo’n drone een meerwaarde kan bieden aan zee. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé reageerde enthousiast op het voorstel, maar vraagt zich af wie dat zal moeten betalen.

“Drones zijn in vergelijking zeer goedkoop en mensen kunnen de toestellen in drie dagen tijd leren gebruiken”, zegt Leopold Lippens (GBL), burgemeester van Knokke-Heist. “Onze politie zal in de toekomst ook drones hebben. Dergelijk toestel kan ingezet worden op heel wat verschillende manieren. We zullen zeker bekijken of het de moeite waard is om in te investeren.”

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) ziet dan weer minder heil in drones langs de kust van Zeebrugge. “We willen het voorstel bekijken, maar momenteel is er geen vraag naar drones. Echte nood aan een drone is er ook niet”, aldus Landuyt.

Kustburgemeesteroverleg

De Blankenbergse burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld) wil het punt op de agenda plaatsen bij het volgende kustburgemeestersoverleg in oktober.” Er moet uiteraard bekeken worden wie de toestellen allemaal mag bedienen en hoe ver in zee de toestellen mogen en kunnen vliegen. We zouden als stad een drone kunnen aankopen en zaken combineren. Zo kan het toestel in het voorjaar ook ingezet worden door de brandweer in de strijd tegen meeuwen”, vindt De Klerck.

Ook de burgemeester van De Haan is positief. “12.000 euro voor zo’n drone is betaalbaar voor een gemeente”, stipt Peter Breemersch (Bewust ’12) aan. “Je moet de nieuwste technologieën kunnen inzetten om drenkelingen te redden of verloren gelopen kinderen op te sporen.”

Ook de Bredense burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a), burgemeester Ann Vanheste (DAS) van De Panne, de Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) en de Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) staan eventueel open voor de investering. Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) is voorzichtig. “Het is op dit moment te vroeg om te beslissen of we wél of niet bereid zijn te investeren. In de eerste plaats wil ik alle pro’s en contra’s van dergelijke drone bekijken”, aldus Vande Lanotte.

Ook Nieuwpoorts burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) kijkt nog even de kat uit de boom.

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier