Kustbezoekers negeren massaal zwemverbod aan de kust

De Nederlandse Floor die terugkeert na een frisse duik met een hond © MM
Redactie KW

In vrijwel alle badsteden gingen honderden mensen het koude zeewater in

“Mogen we nog niet zwemmen? Jammer, we doen het toch.” Heel wat zonnekloppers trokken zich afgelopen weekend niks aan van het opgelegde zwemverbod. In vrijwel alle badsteden gingen honderden mensen het koude zeewater in. Net voor het weekend nog waarschuwde de kustreddingsdienst uit het water te blijven. “Meer dan de mensen te vragen om het verbod te respecteren kunnen we niet doen“, zucht An Beun.

Het water is effectief nog heel koud, maar die plonspartij doet echt deugd

Blankenberge, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostende … In vrijwel elke badplaats vielen afgelopen weekend zwemmers te spotten. Hoewel de meeste onder hen wisten van het opgelegde zwemverbod, waagden ze zich toch in het water. “Eerlijk gezegd vind ik het verbod wat belachelijk“, vertelt Michael Keller. De 24-jarige man kwam afgelopen weekend ontspannen in Blankenberge. Slechts in een beperkt aantal zones was zwemmen daar toegelaten, toch lapte de 24-jarige man het zwemverbod aan zijn laars. “Het water is effectief nog heel koud. Maar die plonspartij doet echt deugd, dat is toch het belangrijkste”, zegt Michael. “Ik kom al heel mijn leven naar Blankenberge en zwemmen hoort er gewoon bij. Of het gevaarlijk is wat ik doe? Natuurlijk niet”, glimlacht Michael.

Onwetendheid

Ook op het strand van Knokke-Heist gingen afgelopen weekend heel wat mensen het water in. De Nederlandse Floor was op vakantie met vriendinnen en viel uit de lucht toen ze hoorde van het zwemverbod. Samen met een hond waagde ze zich een eind diep in het koude zeewater. “Mogen we hier niet zwemmen? Echt? Jammer, we doen het toch“, lacht Floor. “We zwemmen voor ons plezier en doen er niemand kwaad mee. Gevaarlijk is het zeker niet”, besluit ze.

In theorie riskeren de overtreders een geldboete van 250 euro. In de praktijk worden die echter nooit gegeven

Bij de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen reageren ze niet verrast op het grote aantal mensen die zich toch aan een duik in het water waagden. “We kunnen niet veel meer doen dan de mensen te vragen niet in het water te gaan. Als ze beslissen om dat toch te doen, is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Het is elk jaar opnieuw hetzelfde verhaal”, zucht An beun van de kustreddingsdienst. In theorie riskeren de overtreders een geldboete van 250 euro. In de praktijk worden die echter nooit gegeven. “Voor de politiediensten is het uitschrijven van dergelijke boetes geen prioriteit. Maar dat neemt niet weg dat de mensen met hun leven spelen als ze toch beslissen om in het koude zeewater te gaan”, besluit An Beun.

(MM)

>> Net zoals dit weekend is het ook de komende weken in de meeste badplaatsen verboden om te zwemmen. Wie zeker wil zijn van de aanwezigheid van redders kan terecht op de website http://www.redderaanzee.be/reddersposten.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier