Kust voor de helft grijs tegen 2030

Redactie KW

Tegen 2030 zal ruim de helft van inwoners van de kustgemeenten ouder zijn dan 56 jaar.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat het provinciebestuur liet uitvoeren door SumResearch, de KU Leuven en de Hogeschool Gent naar woon- en zorgperspectieven van ouderen, in het bijzonder de ‘pensioenmigranten’ aan de kust..

Zij becijferden dat de kust in de komende 15 jaar nog grijzer wordt : in 2030 zal 51,72% van de kustbevolking ouder zijn dan 56. Ook blijkt dat onvoldoende pensioenmigranten goed voorbereid zijn op ouder worden. Hun sociaal netwerk is heel belangrijk om sociaal isolement tegen te gaan en het woningaanbod aan de kust is onvoldoende aangepast.

Mensen die vanuit het binnenland aan de kust komen wonen, vestigen zich meetal in een appartement, maar hebben er niet aan gedacht wat er staat te gebeuren als ze minder mobiel worden. Ook dreigt eenzaamheid als een van de partners overlijdt. Familie en vrienden zijn achtergebleven in het binnenland, maar ze hebben ook geen nieuw netwerk uitgebouwd in de kustregio. Ook het woningenbestand aan de kust is niet voorzien op mensen met een verminderde mobiliteit en een grotere zorgbehoefte. Er is bijvoorbeeld niet gedacht aan woningen zonder trappen, met plaats voor een rollator en met een inloopdouche..

De aanwezigheid van de zee is een sterke drijfveer om naar de kust te komen.

“Onze regio moet zich hierop voorbereiden”, zegt gedeputeerde van Welzijn Myriam Vanlerberghe. “Er dienen voldoende leeftijdsvriendelijke woonvormen en woningen te komen, voldoende redenen om buiten te komen en sociale contacten te leggen en daarnaast moeten ouderen betrokken worden bij het uitdenken en vorm geven van hun omgeving. We kunnen vergrijzing ook als een troef zien, die zorgt voor een belangrijke economische meerwaarde en gespecialiseerde tewerkstelling. De provincie beschikt nu al over een kennisplatform rond vergrijzing aan de kust en biedt de kustgemeenten ondersteuning bij het opstellen van een ouderenbehoefteonderzoek. In de toekomst staan nog verschilende acties gepland.”

Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, Hilde Coudenys en Anne Vandermeulen van de provincie, op de tweede rij gedeputeerde Guido Decorte, Emma Volckaert en Pascal De Decker van de KU Leuven, Brecht Vandekerckhove van SumResearch, Nico De Witte van de Hogeschool Gent en Niels De Luyck van SumResearch.
Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, Hilde Coudenys en Anne Vandermeulen van de provincie, op de tweede rij gedeputeerde Guido Decorte, Emma Volckaert en Pascal De Decker van de KU Leuven, Brecht Vandekerckhove van SumResearch, Nico De Witte van de Hogeschool Gent en Niels De Luyck van SumResearch.© HH

Volgens de onderzoekers wilen de pensioenmigranten een woonomgeving, geen zorgomgeving aan de kust. Ze willen de regie over hun eigen leven behouden. “Dat moet het vertrekpunt zijn bij het uittekenen van een woon- en zorgbeleid. Zo kunnen aantrekkelijke tussenvormen ontstaan tussen de eigen woning en het woonzorgcentrum”, aldus onderzoeker Brecht Vandekerckhove van SumResearch. “Mensen moeten ook bewust worden gemaakt dat ze op voorhand moeten nadenken over een woning die geschikt is voor hun oude dag en werk moeten maken van een sociaal netwerk. Terugkeren naar het binnenland is immers doorgaans geen optie.”

(HH)