Kust verwacht half miljoen dagtoeristen, maar zwemmen kan slechts in 4 kustgemeenten

Redactie KW

De kust gaat een topweekend tegemoet met naar verwachting 500.000 dagtoeristen. Dat meldt het toeristisch provinciebedrijf Westtoer dinsdag na een rondvraag.

Het verlengde weekend van Hemelvaart is traditioneel een van de toppers in het voorjaar aan de kust, en met het aangekondigde weer lijkt het voor de sector een sterk weekend te gaan worden. Er worden een half miljoen dagtoeristen verwacht, maar ook een pak verblijfstoeristen.

“Door het groot aantal reservaties noteerden hotels begin deze week al een bezetting van 85 tot 90 procent“, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “De kust is meer dan ooit een vertrouwde kortbij-bestemming. Vakantiegangers hebben een ‘thuisgevoel’ aan de kust. Voor velen is dit verlengde weekend een vaste afspraak met de zee. Het voorspelde goede weer kan zorgen voor een extra boost. Ook de kusthoreca kan zo’n verlengd weekend goed gebruiken.”

Wie naar de kust trekt om te gaan zwemmen in zee, kan terecht in vier van de tien kustgemeenten. In Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan en Koksijde zal er minstens een post open zijn.

De andere gemeentes schakelen pas vanaf juni redders in. Tussen 15 juni en 15 september kan er veilig gezwommen worden in alle kustgemeentes. “Het is logistiek gezien heel moeilijk om in enkele dagen tijd te zorgen voor bemande reddingsposten. Waar er bemande posten zijn, was dat op voorhand voorzien. Enkel Koksijde besliste vrij recent om ook redders in te zetten”, aldus An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen. “We raden iedereen aan om te zwemmen in een veilige zone. De temperatuur van het zeewater ligt nog laag, rond de 14 graden. In combinatie met het warme weer kan dat voor gevaar zorgen. Er staan boetes op zwemmen in niet-afgebakende zwemzones”, verwittigt Beun. “Voor de rest zijn we helemaal klaar voor het seizoen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier