Kurt Himpe (N-VA): “Zet steden en gemeenten met windturbines op grondgebied niet zonder stroom”

Redactie KW

Naar aanleiding van het reële risico op energietekort tijdens de winterperiode lanceerde provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) een oproep.

De Izegemse politicus wil steden en gemeenten die windturbines op het grondgebied hebben niet zonder stroom laten zetten. Hij stelde hierover vragen aan de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé tijdens de mondelinge vragen op donderdag 4 september.

Er werden afschakelplannen voorgesteld waarbij een aantal steden en gemeenten een tijd zonder elektriciteit zouden gezet worden. “In 28 van de 64 West-Vlaamse steden en gemeenten zou er een tijdelijke black-out zijn. Maar in een deel van deze steden en gemeenten staan er één of meer windturbines. Het lijkt me al te gek dat ze al jaren de lasten hebben van de windturbines, zoals slagschaduw- en lawaaihinder, en als er een dreigend energietekort is ook nog eens zouden afgeschakeld worden”, stelt provincieraadslid Kurt Himpe. “Bijkomend blijkt dat in afgeschakelde gebieden ook de alternatieve energieproductie via windturbines helemaal stilvalt. Een reden te meer om deze gebieden niet af te schakelen en dus deze productie niet in het gedrang te brengen.”

Technische problemen?

Het voorstel van provincieraadslid Kurt Himpe zou ten voordele zijn van Gistel, Middelkerke, Nieuwpoort, Oudenburg, Stene, Waregem en Zedelgem. Gouverneur Decaluwé antwoordde dat hij het voorstel zou bespreken met Elia, maar dat hij vernomen had dat er technische problemen zouden rijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier