Kürt en Kenny Dhaene bouwen oud station Waregem in Lego

Het verdwenen station werd nagebouwd in legoblokjes. (Foto DJW)
Redactie KW

Eén van de grootste blikvangers van de driedaagse van de Statievrienden wordt zeker het met Legoblokjes opgebouwde eerste stationsgebouw van Waregem. Dit evenement vindt plaats van vrijdag 8 tot zondag 10 juni in het ontmoetingscentrum Soba in wijk Bilkhage.

Het station werd in 1918 door terugtrekkende Duitsers gedynamiteerd. Veel foto’s van toen zijn er niet, op enkele in het stadsarchief na. Maar dankzij Kürt en Kenny Dhaene komt daar dit weekend wel verandering in. Zij slaagden erin het oorspronkelijke gebouw in ere te herstellen dankzij hun bouwvaardigheid met legoblokjes .

Speciale stukken

“Vooral zoon Kenny is de specialist als het over bouwen met legoblokjes gaat”, aldus Kürt Dhaene. “Hij is daar al van jongsaf mee bezig. Gaandeweg koos hij voor moeilijkere zaken en sinds enkele jaren gaat het over serieuze projecten, zoals dat van het Waregems station. Hij heeft ook een perfecte kopie van het station van Sint-Eloois-Vijve gemaakt. Helemaal zoals je het kent van de foto’s, maar ook zoals het er nu nog uitziet. Aan zulke constructies heb je altijd veel werk. En je moet speciale stukken zoeken die in het plaatje passen. Daarvoor heeft Lego oplossingen, zodat je vrijwel identiek het gevraagde of gewenste kan nabouwen. Voor de Statievrienden is dat vroeger station wel belangrijk. Voorlopig hebben wij het nog aan niemand laten zien. Dat zal wel tijdens de driedaagse. Het is bedoeld als verrassing.”

Tegelijk met het Legostation laat binnenhuisarchitect Luc Verschuere zijn getekende plannen zien van het station van Beveren-Leie. “De Statievrienden vroegen mij of dat mogelijk was. Ik vond het meteen een goed voorstel en heb het Bevers station uitgetekend”, verduidelijkt Luc Verschuere.

100 jaar geleden

Wat mogen de bezoekers aan de tentoonstelling in Soba nog verwachten? Heel veel, zo blijkt uit het programmaboekje.”Wij hebben vijftig unieke foto’s en prenten van de vroegere stationswijk -de Statiewijk- geselecteerd voor de expositie”, aldus Herman Declerck. “Zij tonen hoe het eruitzag zo’n honderd jaar geleden. Daarnaast stellen wij het boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ voor. En er is de sketch ‘Waar moet je naartoe?’ die enkele keren wordt opgevoerd. Ook interessant is de tocht doorheen de Statiewijk, zowel voor wandelaars als voor fietsers,” geeft Herman Declerck nog mee. (DJW)

De driedaagse van de Statievrienden start vrijdag 8 juni om 19.15 uur in Soba en wordt zondag 10 juni om 18 uur afgerond met de voorstelling van het boek. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier