Kunstwerken op de vijver

Op de foto zien we een deel van de kunstenaars met v.l.n.r. Serge Braem, André Willemyns, Herman Van Brussel, Regine Claerhout, Gilbert Degryse, Geertrui Segaert en voorzitter Eric Verbrugghe. (Foto RB) © Robert Barthier
Redactie KW

Kunstkring 20-10 is volop bezig met het kunstproject ‘Kunst op de vijver’. Voorzitter Eric Verbrugge licht een tip van de sluier.

Kunstkring 20-10 werd in 2010 boven het doopvont gehouden. “Cultuurbeleidscoördinator Heidi Vanacker wist dat kunst leefde in de gemeente en nam het initiatief voor de kunstkring”, vertelt Eric Verbrugge. “Gina Deruytter deelde deze mening en ze polsten bij andere kunstenaars of ze het zagen zitten. Uiteindelijk begonnen we in 2010 met tien leden in Kunstkring 20-10, vandaar de naam. Ondertussen is ons ledenaantal verdubbeld en hebben we kunstenaars uit diverse disciplines in onze groep.”

Periode voor WO I

“Op zoek naar ideeën en inspiratie stelden we vast dat we in het centrum van de gemeente een mooi park en vijver hebben. Dat inspireerde ons voor het project ‘Kunst op de vijver.'”, legt Eric Verbrugge uit. “We willen op een vlot van 25 m² een beeldengroep plaatsen die een tafereel uit de periode van vlak voor de Eerste Wereldoorlog uitbeeldt.”

Levensgroot

“Alle beelden worden levensgroot gemaakt, maar ze krijgen geen gezicht, net als de grijze massa. We maken ook een tweede vlot van 10 m² dat de betere burgerij weergeeft. Deze beelden zullen eveneens levensgroot zijn, maar krijgen wel een gezicht. Zowel het eerste als het tweede vlot worden in groep gemaakt. Gilbert Degrijse dirigeert deze projecten. Ons derde project wordt een werk van Daniël Vandendriessche. Hij zal een levensgroot beeld in polyester maken van een dame die het gebeuren op de vijver van op de oever gade slaat. Het oorspronkelijke idee was een beeld in brons, maar onze financiële mogelijkheden lieten dit niet toe.” (RB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 18 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier