Kunstwerk met bh’s in Moorslede

Bij de onthulling van het kunstwerk zien we Colette Gouwy, Katelijne Vanysacker, Els Overbergh, Griet Tetaert, schepen Mia Wyffels, Caroline Vangheluwe, Riet Seynhaeve en Koen Vandemoortele. © JAN STRAGIER
Redactie KW

De gemeente zet zich al bijna een jaar in om vrouwelijke bewoners tussen 50 en 69 jaar warm te maken om deel te nemen aan het preventief borstkankeronderzoek. In het kader van die actie werden overal bh’s verzameld en daarvan werd in Mariënstede een groot kunstwerk gecreëerd.

De voltallige gemeenteraad en de OCMW-raad ondertekenden het charter van gezonde gemeente en in dat kader organiseerde het bestuur een borstkankerpreventieactie. Daarin willen ze vrouwen tussen de 50 en 69 jaar warm maken om deel te nemen aan het preventief borstkankeronderzoek. “Als gemeente scoren wij onder het gemiddelde, wat inhoudt dat te weinig vrouwen ingaan op het gratis onderzoek. Dat onderzoek is nodig om borstkanker vroegtijdig op te sporen en op die manier hebben vrouwen een hogere kans op genezing”, vertelt schepen van Welzijn, Mia Wyffels (Visie).

Via verschillende acties probeerde het bestuur al veel inwoners aan te spreken. Een van de bekendste acties was dan ook de bh-inzamelpunten. Op verschillende plekken in Moorslede en Dadizele werden tonnen opgesteld waarin vrouwen hun oude bh’s konden gooien. Meer dan 270 bh’s werden ingezameld. Met die verzameling wilde het bestuur een kunstwerk laten maken. Mariënstede uit Dadizele hielp met veel plezier eraan mee en vijf personen werkten een hele namiddag aan het kunstwerk, met name bewoners Nancy, Caroline en Bianca en begeleidster Christine en vrijwilligster Ludwine.

Hand in hand

De twee figuren stellen twee vrouwen voor hand in hand die symbool staan voor steun en solidariteit. “Steun is enorm belangrijk tijdens het preventief onderzoek, maar ook als steun om de ziekte te overwinnen”, vertelt Mia. “De figuren hebben geen gezicht omdat ze alle vrouwen vertegenwoordigen die samen op stap gaan en voor elkaar zorgen. Daarnaast werd er ook gekozen voor de natuurlijke kleur van het hout omdat de natuur ook een belangrijke factor is. Denk maar aan gezonde voeding, een gezonde werkomgeving …”

Het opvallende kunstwerk zal worden tentoongesteld tijdens de kermis in Moorslede en Dadizele. Tussendoor krijgt het een plaatsje in het cultureel centrum De Bunder. “Daar vinden in die periode heel wat activiteiten plaats van verenigingen die ook hun steentje bijdroegen aan de borstkankerpreventieactie”, aldus de schepen. De borstkankermaand vindt plaats in oktober en in november organiseert de gemeente een slotevenement.

(AFM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier