Kunstwerk ingehuldigd op pop-upbegraafplaats in Houthulst

22/10/16 om 18:52 - Bijgewerkt om 18:50

Naar aanleiding van de 'Oe ist?'-campagne van de provincie West-Vlaanderen startten beeldend kunstenaars Boudy Verleye (alias Brihang) en Kobe Vandenberghe, samen met architect Olivier Goethals met de creatie van een permanent kunstwerk op de begraafplaats.

Kunstwerk ingehuldigd op pop-upbegraafplaats in Houthulst

Het kunstwerk staat vlak naast de pop-up begraafplaats met 400 witte zerken ter nagedachtenis van de overleden mensen door zelfdoding. Na een inleiding van burgemeester Ann Vansteenkiste, kwam ook Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde voor Cultuur voor de provincie West-Vlaanderen aan het woord: "Naar aanleiding van het hoge aantal zelfdodingen in West-Vlaanderen, zijn we een campagne gestart, de 'Oe ist?'-campagne, met als doel mensen te confronteren met het onderwerp zelfdoding. Het is enorm belangrijk dat mensen een luisterend oor vinden en wij willen mensen dan ook de wegwijzen naar 'hoe gaan we beter luisteren of laten praten' bij mensen die daar nood aan hebben. Ik wil dan de Krant van West-Vlaanderen bedanken voor de extra bijlage deze week omtrent zelfdoding."

Architect Olivier Goethals gaf nog wat uitleg over het kunstwerk: "Het is een kunstwerk in continue opbouw doordat alle groenelementen nog tot hun recht moeten komen en jaar na jaar meer de muur zullen innemen. Het ziet eruit als een afgesloten ruimte, maar dat is het niet, het is wel omsloten en daardoor intiem. De muur met gleuven heeft als dienst om boodschappen in te laten naar de dierbaren."

Na de speeches, volgde nog een emotionele getuigenis van Trees Devoldere, moeder van een zoon die voor altijd 22 blijft en zichzelf het leven ontnam in een periode waar alles onzeker leek. Trees heeft dan ook als eerste haar boodschap voor haar zoon kunnen achterlaten in het kunstwerk.

(ENH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!