Kunstschilder Willy Verbrugge (91) uit Pittem overleden

Links Willy Verbrugge, die overleden is. Zijn goede vriend Bertrand Derudder overleed eind vorig jaar. © Foto Ronny Neirinck
Lieven Vancoillie

De kunstenaar woonde vele jaren in Tielt, waar hij zijn keuken tot atelier omvormde. Hij wijdde de meeste doeken (in acryl) aan het Molenland. In zijn werk stonden landschappen en de landbouw centraal.

Willy Verbrugge werd op 3 mei 1925 geboren in Tielt. Hij was amper tien jaar toen hij naar de kunstacademie van Tielt trok. Hij kreeg er les van Maurice Vander Meeren, later ook van José Storie in Brugge. Thuis maakte Willy Verbrugge van de keuken zijn atelier.

Olieverf kwam er amper aan te pas, hij drukte zich uit in pastelstift en houtskool. Later werkte hij met acryl. De thematiek van zijn werk beperkte zich hoofdzakelijk tot landschappen.

Respect voor het Vlaams landschap

Zijn goede vriend Bertrand Derudder, die eind vorig jaar overleed, schreef een monografie. “Hij wijdde een groot aantal doeken aan het Molenland. Met oordeelkundig geplaatste kleuren schiep hij toen al heel gevat de sfeer die de kijker het karakter van een landschap laat aanvoelen”, aldus Bertrand Derudder.

De tentoonstellingen van Willy Verbrugge hadden ook altijd iets apart. Hij sprokkelde ook enkele belangrijke onderscheidingen, zo werd zijn werk geselecteerd voor tentoonstellingen in Parijs en Ierland. “Hij had een groot respect voor het alsmaar zeldzamer wordend agrarisch Vlaams landschap.”

Jaren geleden verhuisde Willy Verbrugge met zijn vrouw Jeanine van de Lindenlaan in Tielt naar een appartement in Pittem. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier