Kunsthappening KapSul in Wervik houdt ermee op

Een foto uit 2010. We zien toenmalig schepen Bercy Slegers, Willy Degroote (Kiwanis) en Christine Nollet en André Vanraes, de organisatoren van Kapsul zondag op de Steenakker. © a-LVW
Redactie KW

De jaarlijkse kunsthappening KapSul in Wervik vindt na 18 edities niet langer plaats.

KapSul was een traditie in het programma van de stedelijke 11-juliviering. De allereerste editie vond plaats in 1999, onder impuls van kunstenaar André Vanacker en de cafés Kapittel en de Sultan – vandaar de naam van het evenement – met toen 12 kunstenaars. KapSul groeide uit tot een kunsthappening met 125 artiesten uit binnen- en buitenland en vond plaats op diverse locaties. Jarenlang was dat op de Steenakker, nadien op het stadsdomein Oosthove en vorig jaar in de zaal van Gasthof ‘t Kapittel. Bezieler André Vanacker kreeg de hulp van huidig OCMW-voorzitter Sonny Ghesquière.

André stopte om gezondheidsreden na tien edities in 2009. Later namen Christine Nollet en haar man André Vanraes de fakkel over. “Het was een mooie organisatie”, aldus cultuurschepen Sanne Vantomme (N-VA). “Jaar na jaar werd het moeilijker om kunstenaars naar Wervik te lokken. Dit, in combinatie met gezondheidsperikelen van één van de organisatoren, zorgt ervoor dat de editie van vorige zomer meteen ook de laatste is geweest.”

KapSul vond plaats in samenwerking met de stad. Die zorgde voor logistieke steun en een kleine toelage.

(EDB – Foto a-LVW)