Kunstenaars brengen kleur in Brugse gevangenis

Redactie KW

Op vrijdag 24 april werd in de Brugse gevangenis het artistieke kleurproject voorgesteld waarvoor bekende en minder bekende kunstenaars samenwerkten met gedetineerden.

De gevangenis werd sinds de opening in ’91 nog nooit herschilderd. “Na bijna 25 jaar was het hoog tijd om hier wat meer kleur binnen te brengen. Kleur schept sfeer en doorbreekt de eentonigheid in de gevangenis, wat absoluut zijn invloed heeft op het moraal van de gedetineerden”, zegt Hade Vandenbroucke van de directie. “Maar ook onder het personeel, dat zelf al lang vragende partij was voor wat meer kleur op de muren, leefde het project enorm.”

De Brugse kunstenaar Francis Bekemans maakte een professioneel kleurplan op voor de gevangenis. Per afdeling koos hij voor een terugkerende accentkleur. “Ik heb gewoon mijn gevoel gevolgd en voor de hoofdkleuren blauw, groen en geel gekozen. In zo’n kleurloze omgeving brengen die sowieso al een heel andere sfeer binnen”, zegt hij. Francis bracht ook drie grote werken aan in de centrale wandelgang richting de mannenafdeling voor langgestraften. “Een lange gang met lage plafonds, een heel bedrukkend gevoel als je hier door wandelt. Ik kreeg zelfs de neiging om gebukt te lopen”, zegt hij. Zijn abstracte werk drukt beweging uit. “Dat idee drong zich vanzelf aan me op. Het leek me wel belangrijk in een omgeving waar mensen niet weg kunnen.”

Kunstenaars brengen kleur in Brugse gevangenis

“Misschien nóg belangrijker dan kleur, leek mij humor in de gevangenis”, vindt Herr Seele, die in een combinatie van popart en pointillisme zijn sympathieke stripheld Cowboy Henk in de gevangenis binnenloodste, en dat in een Brugse setting. Als toerist, als schipper op de reitjes… “Dat was een hele denkoefening: ik wilde niet de fout maken om te vervallen in flauwe gevangenisgrappen. En het mocht ook niet te soft zijn, hier zitten immers zware jongens. Maar onderschat ze niet, ik viel zelf even uit de lucht toen een van de gedetineerden over pointillisme begon.”

De honderden stippen in zijn fresco werden aangebracht door gedetineerden, die Herr Seele zijn bolletjeszetters noemt. “Een aantal van hen is ondertussen al op vrije voeten”, klinkt het.

We spreken twee gedetineerden aan over het kunstproject: Erik en Miguel, die allebei ervaren dat kunst deugd doet in de gevangenis. “In het voorbijkomen sta je toch eens stil bij die kunstwerken. Ze laten je even ontsnappen aan de vaste routine”, zeggen ze.

(WK-Foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier