Kunstenaar Luk Berghe overleden in Waregem

Redactie KW

Beeldend kunstenaar en graficus Luk Berghe overleed zaterdagmorgen 22 april op 63-jarige leeftijd aan hartfalen.

De Waregemnaar was geen sant in eigen land, maar kreeg vooral heel veel waardering in het buitenland waar hij diverse tentoonstellingen had, onder andere in Wenen en Istanbul.

In Waregem was hij de eerste kunstenaar van Bruthaus Gallery in de Molenstraat. Galeriehouder Joris Van der Borght getuigt: “Luk deed wat een kunstenaar moest doen: hij ordende de wereld via onderzoek naar het wereld- en kunstgebeuren in het tijdperk waarin hij leefde. Hij stelde een kritische noot door de samenstelling van zijn beelden op de utopische wereld waarin wij sinds het ‘atoomtijdperk’ geloofden en die we nu al geruime tijd zien afbrokkelen.”

Hij stelde het hardnekkige geloof van onze etnocentrische samenleving in vraag. Niet door te schreeuwen, niet door wild om zich heen te slaan maar via het confronteren van iconische beelden in een andere ordening dan die we doorgaans kennen.

Luk laat een oeuvre achter, nog te weinig gezien, dat bijna encyclopedisch de moderniteit in beeld brengt. Zoals hij zelf regelmatig verhaalde: ‘ik ben een journalist.’

(JD – foto JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier