Kunnen begraafplaatsen in regio Menen toegankelijker?

Redactie KW

De toegankelijkheidsraad bezocht de stedelijke begraafplaatsen en botste op een dilemma. Hoe los je het toegankelijkheidsprobleem van de begraafplaatsen op als je auto’s blijft weren ? En hoe controleer je of de bestuurder en zijn passagiers minder mobiel zijn ?

“Voor heel wat rolstoelgebruikers of minder mobiele mensen is de tocht van de poort tot het graf of urnenveld van een geliefde vaak te ver. Heel wat mensen komen dan ook niet meer naar de begraafplaats hoewel ze dat nog heel graag zouden willen doen. Ze vragen dan ook om de poorten open te laten zodat er met de auto tot dichter bij het graf of urnenveld gereden kan worden. Maar als we dat toestaan, gooien we ook de poort open voor allerlei misbruiken”, oppert schepen Berenice Bogaert (CD&V).

De toegankelijkheidsraad trok samen met haar naar de diverse begraafplaatsen in Menen. “We zouden er een reglement kunnen aan koppelen. We zouden bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat alleen mensen met een kaart voor mensen met een beperking zouden mogen oprijden. Maar wat doe je dan met oudere mensen die op zich nog mobiel zijn maar niet meer zo ver kunnen wandelen ?”, merkt de schepen op. “En als we dan een reglement opmaken, wie zal dat dan controleren ? Er is wel personeel dat op de begraafplaats werkt maar die zijn er niet in de weekends.”

Hellend vlak

De toegankelijkheidsraad kon niet meteen een oplossing verzinnen en hoopt dan ook dat de verkeerscommissie of het schepencollege raad kunnen brengen. “Aan de bezinningsruimte in Menen zou een speciale parkeerruimte voor mindervaliden al soelaas kunnen brengen voor mensen die daar een dienst willen bijwonen. Op zo’n moment is de poort open voor de begrafenisondernemer en kan er ook opgereden worden. Het zal dan aan de begrafenisondernemer of het personeel van de stad zijn om erover te waken dat andere mensen niet oprijden.”

We kunnen er een reglement aan koppelen, maar wie controleert dat dan?

De toegankelijkheidsraad vindt de begraafplaats van Rekkem – de kleinste van de drie – het best toegankelijk. Maar net als op de andere begraafplaatsen ligt het grind hier en daar te dik ligt zodat het moeilijk wordt om er door te rijden met een rolstoel.

“De begraafplaats in Lauwe kan met een paar kleine ingrijpen ook een stuk toegankelijker gemaakt worden. Ik denk hier aan de boordstenen aan het urnenveld die veel te hoog zijn voor een rolstoelgebruiker. En ook het hellend vlak is niet ideaal, want je raakt er alleen maar op als je de boordstenen op kan. Dat geldt ook voor de toegang tot de bezinningsruimte in de begraafplaats in Menen. Daar hebben ze twee paaltjes gezet waardoor het onmogelijk wordt om de bezinningsruimte met een elektrische rolstoel binnen te geraken”, klinkt het.

Zware deur

De toegankelijkheidsraad vindt ook dat er iets aan de zware toegangsdeur naar de begraafplaats in Menen moet veranderen. De deur is zo zwaar dat rolstoelgebruikers die niet kunnen openen.

“We moeten telkens wachten tot een valide persoon naar binnen of naar buiten wil en hopen dat die persoon de deur voor ons openhoudt. We beseffen wel dat het om een zware deur moet gaan omdat die ‘s avonds automatisch gesloten wordt maar er moet toch een oplossing mogelijk zijn ?”

Tot slot kaarten de leden van de toegankelijkheidsraad ook de algemene toestand van de begraafplaatsen aan. “Het onkruid zorgt voor een troosteloze indruk”, merken ze.

(Lien)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier